телефон

СРС за 3310 души души са използвани миналата година. Това сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, приет от Народното събрание.

Изготвени са 6039 искания за използване на СРС-та, по които съдиите са дали 5396 разрешения и само 643 отказа.

В 259 случая специални разузнавателни средства са използвани за установяване на лица, за които е имало основание да се предполага, че подготвят или са извършили умишлено тежко престъпление, пише още в доклада.

Въпреки че се изтъква, че няма съществена промяна в данните ако се направи сравнение с 2017 година например се отчита скок с около 20%. Отчетите сочат, че през 2017-та СРС-та са 2748, през 3046 – през 2018-та и съответно 3310 за 2019 г.

 Спад в СРС-та в сравнение с времето на Цветанов

 

Докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства вес пак показва сериозно намаляване на случаите на използване на СРС-та в сравнение с времето на първото правителство на ГЕРБ.

Най-сериозният скандал свързан с подслушвания избухна през  2013-та по време на управлението на кабинета Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов.

За сравнение за 2013-та използваните СРС-та са били срещу 5267 лица, при 6324 година по-рано.

Тогава се заговори за нерегламентирано и незаконно подслушване на бизнесмени, политици и магистрати. Твърдеше се, че СРС са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения.

След избухването на скандала последва проверка във вътрешното министерство, която констатира тежки нарушения, позволяващи нерегламентирано подслушване.

Европейския парламент също бе сезиран и взема решение темата да бъде разгледана от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред.

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в страната ни, излязъл по същото време, злоупотребата с подслушването бе изведена като основен проблем.

Оттогава този вид дейност подлежи на сериозен контрол и ежегодно данните се отчитат пред Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!