Новопоявила се снимка предизвика сериозни дискусии сред изследователите на една от най-големите мистерии на XX век – смъртта на американката Амелия Еърхарт. Тя е една от първите авиаторки и изчезва безследно на 2 юли 1937 г. над Тихия океан по време на околосветски полет. Заедно с нея в самолета е и навигаторът Фред Нунан. Двамата са обявени официално за мъртви на 5 януари 1939 г.
Теориите за изчезването на самолета са много, дори има такива, според които двамата са били шпиони и не са се разбили, а живели дълги години след това в Ню Джърси под различни имена. Все пак тази с най-много поддръжници е, че горивото свършва и самолетът потъва в океана. Тази теория е подкрепена от кореспонденция, която показва, че в Лае самолетът не е зареден догоре. Според други изследователи машината пада при остров Гарднър и се разбива в останките на товарен кораб. Съществува и теория за спасяването на Еърхарт и Нунан от японски кораб, като двамата летци са пленени.
Телевизионният канал History пуска двучасов филм по темата, като една от снимките, показани в него, се появява за първи път пред широката аудитория. Твърди се, че е заснета след датата на изчезването. На нея се виждат замъглени фигури на док на атола Джалуй на Маршаловите острови, две от които, според някои изследователи, са на изчезналите летци. Снимката е открита наскоро в Националния архив от бившия финансов агент от САЩ Лес Кини. Твърди се, че човекът ограден вляво е Фред Нунан, а този срещу фотографа – Амелия Еърхарт.
Амелия Еърхарт
Експерт по разпознаване на лица заяви, че линията на косата на застаналия в далечния ляв ъгъл на снимката съвпада с този на Нунан, докато измерванията на торса и късата коса на седящия на пристанището, съвпадат с този на Еърхарт. Специалистът стигнал до това заключение, сравнявайки носа на Нунан, зъбите и линията на косата на човека в образа. След това използвал мерките на торса на Еърхарт, за да я сравни с другата фигура.
Други изследователи обаче са скептични спрямо новопоявилата се теория. Те смятат, че образите не доказват почти нищо.
„Видях снимката! Интересна е, но не доказва нищо. Хората правят снимки и ги тълкуват както си искат. Мен лично не ме убеди, че това са Нунан и Еърхарт“, коментира Дороти Кохрейн от Националния въздушен и космически музей на САЩ.
Амелия Еърхарт остава в историята на авиацията с куп постижения. Тя е първата жена пилот, която е прелетяла над Атлантическия океан. Родена е през 1897 г., а въпреки последните теории, мистерията около изчезването на самолета й е неразгадана осем десетилетия.
Известна е не само с рекордите си, но и с постоянството, амбицията и куража си. Кумир е на ранното феминистко движение. През 2009 г. излезе биографичен игрален филм за нея – „Амелия“, като в ролята й влезе двукратната носителка на „Оскар“ Хилари Суонк.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук