Темида, съд

Въвеждането на задължение магистратите да декларират членството си в съсловни организации не преследва легитимна цел, уязвява тях и техните сдружения. Това фигурира и в становище на Европейската съдийска асоциация, според което въвеждането на такова задължение, в което пише буквално : „такава разпоредба не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не за уязвяване, на тези сдружения.“

Внесеният законопроект препятства не само сдружаването на магистрати в техни професионални организации, но и им забранява да участват в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически професии, каквато организация например е Съюзът на юристите в България. Такава забрана е абсолютно нелепа“, заявяват от ССБ в декларация против внесени в парламента промени в Закона за съдебната власт, предложение на управляващите ГЕРБ и Обединените патриоти.

От Съюза  са категорично против  идеята за кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет след края на мандата им, каквото предложение заяви, че ще направи депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро на последното заседание на правната комисия. 

Извънпарламентарната партия „Да, България“ също се противопоставя на законопроекта в подкрепа на Съюза на съдиите с аргументи :

България, като пълноправен член на ЕС и Съвета на Европа, не може да допусне административни репресии над българските магистрати под предлога за противодействие на „чуждестранното влияние“ или борба с „чуждестранни агенти“. Освен че са опасни за демократичното развитие на страната ни, подобни ограничения биха лишили магистратите ни от редица възможности за участие в международни програми за обучение и европейски стажове, съществено допринасящи за повишаване на тяхната квалификация.

Магистратите призовават институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България.

Реакцията на съсловието е срещу внесени в парламента за гласуване промени в Закона за съдебната власт от страна на управляващите ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Измененията целят прекратяване на възможността за външно финансиране на съсловните организации с мотив „ премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт“. Сега постоянни международни партньори – донори по много външни проекти са ЕС, Америка за България, холандското правителство, авторитетният Норвежки фонд.

С проекто – поправките се планира още закриване на най-старата съсловна организация на юристите у нас – Съюза на юристите в България, в която сега членуват 2550 юристи от всички правни професии с регионални структури. Тя съществува като правоприемник на създаденото още през 1925 г. Кооперативно дружество „Дом на българските правници“.

Проектът иска и забрана магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждестранно лице, съответно спиране на проектите за обучение на магистрати по програми за обучение като „Фулбрайт“, Международна програма за лидери, финансирана от Държавния департамент на САЩ и др., забраняват се и финансираните от ЕС и Съвета на Европа стажове (като Европейския съд по правата на човека в Страсбург), в които всяка година участват десетки български съдии.

Авторите на промените в съдебния закон са с идея за нова кадрова насърчителна опция за членовете на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) – възможност, при приключване на мандата им, да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг пост, който те си изберат.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук