Пожар избухна в сряда (8 април) в кралския дворец, който се възстановява с цената на големи разходи в централен Берлин, съобщиха от пожарната служба. Берлинската пожарна служба заяви в „Туитър“, че димът идва от строителни материали и два битумни котела, като добави, че един човек е ранен, а на място са били около 80 служители на спешните служби.

Берлинската полиция съобщи в „Туитър“, че няма индикации, че пожарът е започнал умишлено, но заяви, че разследващите ще разгледат причината, след като огънят бъде изгасен.

Строителството на двореца започна през 2012 г. Сградата, в която ще се помещава музей и културен център, трябва да бъде отворена по-късно тази година. Разходите за сградата са нараснали до 644 милиона евро (699 милиона долара) от първоначално планираните 552 милиона, като федералните държавни средства покриват по-голямата част от сметката.

Династията Хохенцолерн в Прусия използва бароковия дворец от 18 век като своя зимна резиденция до края на Първата световна война, когато последният император на Германия Вилхелм II е принуден да абдикира. Дворецът е служил като музей в Република Ваймар, но е бил занемарен до голяма степен от нацистите.

Силно повреден през Втората световна война, източногерманските комунисти по-късно го разрушиха, за да направят място за грандиозен площад и нова сграда на парламента – Двореца на републиката. Тази сграда е съборена през 2008 г. след много разгорещени дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!