Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е овладян, но е нанесъл огромни щети, предадоха световните агенция.

В продължение на часове пожарникарите се бориха с голям пожар, който срути покрива на световноизвестната средновековна църква. Един пожарникар е пострадал сериозно по време на гасенето.

Нотр Дам

Двете камбанарии, които се издигат над фасадата на „Нотр Дам“ бяха спасени, както и известният, прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход. Високата кула, която се издигаше над основния кораб на катедралата рухна.

Тепърва ще се прави оценка на нанесените от пожара щети. Екипи от експерти са на място и се опитват да спасят предмети с историческо значение и културна стойност.

Нотр Дам

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам“ са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години“.

Нотр Дам

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща „Нотр Дам“ да бъде реставрирана и обяви началото на дарителска кампания за събиране на средства. Тя ще стартира още днес. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата.

„Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно“, заяви Макрон пред журналисти.

Нотр Дам
на снимката: Френският президент Еманюел Макрон

По-рано в понеделник Макрон отмени планираното обръщение към нацията заради избухналия пожар.

„Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот“, заяви президентът пред катедралата.

Десетки световни лидери и организации изказаха съжалението си за щетите, нанесени на една от най-разпознаваемите забележителности в света.

Всички френски, а и повечето западноевропейския вестници излизат на първите си страници днес с драматични снимки на горящата катедрала.

Нотр Дам

Причините за пожара тепърва ще се изясняват. Полицията обяви, че разглежда избухването на огъня като инцидент. Според пожарникари, проблемът може да е бил предизвикан от ремонтни работи, извършвани в „Нотр Дам“. Ремонтите започнаха наскоро, след като в каменните стени на 850-годишния храм бяха забелязани пукнатини, които предизвикаха опасения, че сградата може да е станала нестабилна.

Нотр Дам

„Нотр Дам“ е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 милиона души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града – Айфеловата кула.

Нотр Дам

„Нотр Дам“ е дала името си на един от най-известните френски романи „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго.

Построената през 12-ти и 13-ти век готическа катедрала е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно „Нотр Дам“ е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18-ти век. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!