Франс Тимерманс, ЕК
на снимката: Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс е обсъдил в Брюксел с главния прокурор Сотир Цацаров скандала с апартаментите на властта в България като част от разговор за изпълнението на препоръките на Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка.

От думите на Тимерманс стана ясно, че поне според него наблюдението от Брюксел ще продължи още дълго време

„Все още има да се свърши много работа. Но българските власти са се заели с нея. Дали виждаме проблеми? Тъкмо обсъждахме въпроса с апартаментите. Значи – да, има проблеми. Но има официални представители, които се разследват. Хора, които са подали оставки от високи длъжности. Разбира се, има основание да следим случая отблизо. Но важното е, че сме в конструктивни дебати с българските власти за прилагането на препоръките на Комисията в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. До какъв резултат ще доведе това – ще видим през следващите месеци и години“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Припомняме, че след журналистическите разкрития, че няколко политици у нас са купували луксозни имоти на цени в пъти под пазарните, прокуратурата разпореди на т. нар. „антикорупционна“ комисия КПКОНПИ да провери лицата, за които бяха оповестени фактите.

Сред проверяваните са Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Николина Ангелкова, Валери Симеонов от управляващите, както и депутатите от БСП Валери Жаблянов и Крум Зарков. Цацаров разпореди и проверки на председателя на ВКС Лозан Панов, директора на следствието Борислав Сарафов и Пламен Георгиев – председателят на КПКОНПИ, за когото се оказа, че не е декларирал доходите, с които е купил свой имот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!