Драстично са се увеличили случаите на дребна шарка в световен мащаб, пише Би Би Си.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че регистрираните случаи за първите три месеца на 2019 г. са три пъти повече от тези през първото тримесечие на 2018 г.

Според здравната агенция на ООН, данните очертават ясна тенденция, защото повишаването се отчита във всички региони на света.

Най-драматичен е скокът на заболеваемостта в Африка – цели 700 процента.

Според СЗО случаите на дребна шарка може да са много повече, отколкото показват данните, защото едва един на 10 случая се докладват.

Дребната шарка е силно заразно вирусно заболяване, което в отделни случаи може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително възпаления на белите дробове и мозъка.

Най-тежко засегнатите от увеличения брой на случаите държави са Украйна, Мадагаскар и Индия. За последната половин година 800 души са починали от дребна шарка само в Мадагаскар.

Големи епидемии напоследък е имало още в Бразилия, Пакистан и Йемен, които са довели до много смъртни случаи.

СЗО казва, че болестта е напълно предотвратима с подходящата ваксина, но ваксинацията в световен мащаб не може да прехвърли 85 процента от населението вече дълго време, а за ефективно справяне с проблема са необходими 95 процента или повече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук