На снимката: Корнелия Нинова и Асен Василев

„Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и независимите депутати, отцепили се от „Има такъв народ”, сформираха работна група за изготвянето на управленска програма на правителство в рамките на настоящия парламент с министър-председател Асен Василев.

Продължаваме изключително активната работа в две направления – законодателна и изпълнителна, заяви по-рано министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ и уточни, че приоритетите ще обхващат времева рамка за близките 6 – 9 месеца.

Георги Свиленски съобщи, че „БСП за България“ е представила своите приоритети, утвърдени на Националния съвет, които обхващат сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика, а другото е предложение за управленската програма, свързано с преизчисляването на пенсиите от 1 януари 2023 г., безплатни учебници за ученици от 1. до 12. клас, както и безплатни лекарства за децата до 14 години.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев, един от напусналите ИТН, подчерта, че единственото нещо, за което е говорено на днешната среща, са 6 – 7 законодателни приоритета за следващите 6 месеца.

Началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова заяви пред журналисти, че промените в Закона за съдебната власт скоро ще бъдат представени за обществено обсъждане.

Следва работната група да обобщи предложенията от всички коалиционни партньори и да представи окончателния материал.

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ уточни, че от партията държат на повече от 121 депутати. „За да работим стабилно, ние сме наясно, че това трябва да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи“, заяви Лорер.

Бившият иновационен министър посочи, че търсенето на съмишленици продължава на индивидуална основа. „Всеки един депутат, който смята, че това, което предлагаме като програма, е добре дошъл и ще разговаряме с него“, каза той.

Според него цялата страна има нужда от стабилност, а не нови избори.

ПП проведе срещи за съставяне на кабинет в това НС с БСП и ДБ в събота и с отцепилите се от ИТН депутати в неделя. След срещите стана ясно, че парламентарно представените групи имат желание да работят в посока за съставяне на правителство, за да избегнат четвърти предсрочни избори, но при условие, че в управленската програма има заложени ясни приоритети, както и срокове за осъществяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук