Лена Бориславова
На снимката: Лена Бориславова

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство, по което се разследва начина на сключване на договор за правни услуги между ББР и адвокатска кантора, като за изпълнител на дейността е посочена Лена Бориславова.

Интересно е, че вместо да разследва просрочените кредити към ББР, раздадени на 8 фирми в размер на 2 млрд. лв., прокуратурата е решила да се занимае с кантората, която е помогнала да се осветлят тези схеми. Това коментира в края на юни и Бориславова по този случай в профила си във Фейсбук:

„Прокуратурата се е “самосезирала”, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала на новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“.

Разследват се основанията за ползване на външна правна помощ, както и начинът, по който са избрани както адвокатската кантора, така и конкретния изпълнител.

По-късно през деня СГП заяви, че информацията за образувано досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова е с невярна. От 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица, а за престъпления, посочиха от там и все пак признаха, че разследване все пак има

„Софийската градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда“, гласи съобщението. Това вероятно означава, че се разследват хора от ББР.

По време на сключване на договора с кантората Лена Бориславова не е част от управлението, а 3 месеца по-късно, когато решава да влезе във властта, договорът на ББР с адвокатската кантора е прекратен.

Фактът, че прокуратурата бездейства по многомилионни казуси като този за откраднатите милиони от АМ „Хемус” месеци наред, а сега бързо се е задействала относно „неизгодна сделка” с настоящия говорител на правителството за пореден път показва проблемите и пристрастието на прокуратурата, за които експерти сигнализират от години.

Бориславова за прокуратурата: Чакам да видя какво още са измислили

Прокуратурата може да разследва, колкото желае. За мен това граничи с някаква политическа акция. Аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или на кантората.

Това заяви пред медиите началникът на политическия кабинет на министър-председателя в оставка Кирил Петков Лена Бориславова в отговор на информацията за провеждано разследване срещу нея.

Разбирам от медиите, не са ме търсили, не съм разпитвана. Знам, че от Българската банка за развитие (ББР) са изисквани документи, посочи Бориславова.

ББР в момента се справя страхотно и явно това на някой не му харесва, каза още Бориславова.

Няма какво да крием, ще съдействаме както сме го правили досега. Чакам да разбера какво още са измислили, заключи началникът на кабинета в оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук