Парламентът гласува да пратим зенитни ракети за Украйна
От Промяната предлагат парламентът да наложи санкции, свързани с руски имоти

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе в Народното събрание декларация за осъждане на продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна и на политическите репресии на режима на Владимир Путин, довели до смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, както и за решения за ускорени реформи в секторите сигурност и енергетика в България, които да елиминират влиянието на Русия. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме Промяната“.

В декларацията се предлага Народното събрание да се солидаризира с Европейския парламент (ЕП) и да потвърди определението за Руската федерация като държава, подкрепяща тероризма. Да бъдат осъдени категорично политически мотивираните репресии срещу Алексей Навални, довели до неговата смърт.

От ПП-ДБ се обявяват за започване на целенасочено усилие за привеждане на българското законодателство в съответствие с европейските и международни санкционни режими срещу Руската федерация с цел ефективното им прилагане на българска територия. Настояват и да се прилага опитът на партньорите от Европейския съюз в санкционирането на имущество и активи на Русия в юрисдикцията на България, както и за използването им за нуждите на възстановяването на Украйна от войната.

ПП-ДБ обявиха намерението си да внесат проект на декларация на 21 февруари. Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, но убийството на Навални е и черен ден за самите руснаци, които изгубиха истински вдъхновител. Същевременно обаче примерът на неговата решимост остава по-силен от всякога. Навални приживе беше символ, сега е легенда, легенда, която завинаги ще остане извън контрола на Путин, заявиха от коалицията в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Никола Минчев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук