Елена гунчева

Обвинения за ксенофобия и реч на омразата получи кандидатката за вицепрезидент на ПП „Възраждане“ – Елена Гунчева.

За думите ѝ срещу етническите малцинства сигнализираха от организацията на евреите в България “Шалом”. Те разпратили писмо до Централната избирателна комисия, главния прокурор Иван Гешев и председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Анн Линде.

“В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе… някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, но! Не забравяйте, че тук е земята на българите и вие сте само гости”, гласи една от публикациите на Гунчева в личния ѝ профил във фейсбук.

ЦИК остро осъди тези думи на вчерашното си заседание, но комисията няма право да се меси в посланията на кандидатите за депутати и президенти в социалните мрежи, макар и да са част от кампания.

“Съжалявам, че ЦИК не може да се намеси по отношение на казуса, тъй като подобно поведение действително е извън всякакъв морал, и аз не мисля, че изобщо трябва да оставим без внимание подобен тип изказвания”, заяви на вчерашното заседание на ЦИК членът ѝ Елка Стоянова. От комисията гласуваха единодушно декларация, с която остро се осъждат всякакви форми на агресия, расизъм, антисемитизъм и езика на омразата.

Въпреки това Гунчева не оттегли думите си, а ги повтори:

“Към “Шалом”: “България и българи не са мръсни думи! И да, България е страната на българите!”, написа отново във фейсбук.

Освен кандидат за вицепрезидент адвокатката е и водач на листата на партия “Възраждане” в Пловдив.

С какъвто се събереш…..

Елена Гунчева явно следва убежденията и линията на поведение на скандалния лидер на „Възраждане“ и кандидат за президент Костадин Костадинов. Той е е обвиняван в насаждане на омраза към малцинствата, изразяващо се в хомофобия и расизъм, както и в насаждане на краен национализъм и прояви на русофилство.

Припомняме, че през юни 2014 г., малко след наводнението в квартал „Аспарухово“, Костадинов отправи обвинения към „циганите“ в квартала. Той твърди, че не е имало доброволци от тяхна страна, а вместо това са се редели „на опашка за подпомагане“, наричайки ги „нечовешка сган“, и „основните виновници“ предизвикали наводнението.

През декември 2018 г. в центъра София е монтирана коледна елха, подарена на града от общинските власти в Москва. Това събитие е повод за организиране на флашмоб от българи и украинци като форма на протест заради задържането на 25-има украински моряци от руски гранични сили. По този повод Костадинов отбелязва в блога си, че благодарение на безпримерния идиотизъм на малка група умнокрасиви, жълтопаветни русофоби цяла България е разбрала за тази неизвестна дотогава елха. Думите му почти доведоха до дипломатически скандал, а на Москва се наложи да се разграничи от думите му.

В последните години изказванията на Костадинов са по-умерени, но крайно анти европейски и антиамерикански.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук