За пореден път тема за зверско убийство е окупирала първите страници и водещите новини на медиите. вдигналият се шум отново заглуши другите сериозни теми от живота в България. Има ли полза от това? Ето мнението на PR експертът Десислава Танчева, изразено в нейна публикация във „Фейсбук“:

Пети ден поред темата за убитото от психопат момиченце е първа новина, с по 10-15 минути „развитие по случая“ и коментари. Напоителни репортажи „от мястото на събитието“ – селската поляна, с мненията на роднини на жертвата и арестувания, съседи, магазинери, съученици, местни шерифи и случайно минаващи селски кибици. Всеки има какво да каже и с удоволствие го излива пред щедро поднасяните им микрофони! Ако мине бездомен пес, сигурно и него ще питат подозирал ли е какво изчадие облайва понякога…

Чудя се каква полза извади обществото от това воайорско шоу?


Кому е нужно да знаем какво мислят по въпроса баба Пенка, чичо Гошо и поредния малоумник от МВРО, какво повече ни казаха, след съботното описание на ситуацията от д-р Цветеслава Гълъбова !? Какво ни каза днес Ботьо Ботев, освен „ами случват се такива неща и по тях трудно се работи“. Не думай!


С какво садистичното медийно ровене в подробности помага за предотвратяване на стотиците подобни случаи, които случайно не завършват с физическа смърт, но завинаги осакатяват невръстните жертви – психически и физически?


Докога ще си перем съвестите с пързаляне по повърхността на проблемите?
Защото проблем с насилието срещу деца има. Огромен проблем. Национален!
А дали, като с погнуса се дистанцираме от този конкретен психопат, не оправдаваме бездействието си по стотиците други случаи, за които не научаваме от екрана?
И сериозно ли мислите, че като фантазирате за химическа кастрация на някакви виртуални изроди, ще опазите децата, насилвани безгласно и безименно в собствените им семейства, например?!


Впрочем, какво чудно има, щом толкова народ е готов да си върже чесън против норвежки джендър, но не и да прочете една тънка книжка за сексуално образование. Поне.

……………………………….

 

Кои теми и новини НЕ видях в емисиите от четвъртък насам, изместени от воайорство, катастрофи (определяни като тежки по неясни критерии…), пожари (каква изненада, лято и пожари..!?) и прочее свръх важни за „града и света“ неща:

I. Първа тема:
1. Как България влезе в списъка на 20-те най-замърсяващи въздуха на планетата държави?
2. Каква е връзката между тази новина и ТЕЦ-овете, които незаконно изгарят отровни отпадъци?
3. Кой е собственик на тия ТЕЦ-ове и с чия благословия си позволява да прави това?
4. Каква е връзката между т. 1,2 и 3 и пожарите (да си дойдем на думата!) под магистрала „Струма“ и в завода-сметище край Шишманци?
5. Какъв ангажимент е поела България относно затварянето на ТЕЦ-овете на въглища, в какъв скрок трябва да реализира тези ангажименти и какви ще са последствията от това – за миньорите (имаха повод да си вдигнат тема, вчера те имаха професионален празник!), за регионите, в които се произвежда ток от въглища, за цената на тока за индустрията и за гражданите?
6. Каква е връзката между точки от 1 до 5 с постоянно качващите се цени на въглеродните емисии, по-голямата част от които плащат не употребяващите изкопаеми горива централи и заводи, а ВСИЧКИ НИЕ, данъкоплатците?
7. Защо ТЕЦ-Варна получи разрешение да мине от въглища на газ, а ТЕЦ-Марица 2 – не?
8. Ако всички въглищни ТЕЦ-ове минат на газ, откъде ще го внасяме, имаме ли инфраструктура това да се случи до 2025 г. (какъвто е ангажиментът по т.5) и какво ще стане с мините и работещите в тях?
9. Кое е по-скъпо – затварянето на мините и преквалифицирането на няколко хиляди работници или всяка година да плащаме милиарди от бюджета за въглеродни емисии?
10. Ако дадем на Ковачки и на Доган по половин милиард сега – веднага, в брой! – при условие да ни се разкарат от главите вовеки, какво ще стане?

II. Втора тема:
1. Как стана така, че работници в склада на голяма верига хранителни магазини намериха 76 кг кокаин в кашони с банани?
2. Чий е корабът, доставил тези банани, известени ли са предишните и следващите пристанища, на които е спирал, че е възможно да пренася наркотици?
3. На кое българско пристанище са разтоварени контейнерите с кокаин? Кой е собственик на пристанището и какви проверки са задължителни при разтоварване на стоки от Южна Америка?
4. Кой е превозвачът, пренесъл контейнера от пристанището до склада, преди колко време?
5. Ако стойността на дрогата е около 5 милиона лева, правил ли е някой опит да си „получи пратката“ от склада и ако не – защо?
6. Кой точно магазин е крайната точка, до която е трябвало да бъдат доставени „бананите“?
7. Каква е връзката между свободно плаващите край нашите брегове пакети кока в спасителни жилетки и тази доставка?
8. Занимават ли се някои концесионери на плажове с „бране“ на „банани“ и плаващи пакети и ако да, кои точно плажове стопанисват? Каква е цената на чадър и шезлонг там?
9. Ако се занимават, защо още са концесионери, а не разследвани за наркотрафик и пране на пари (заради чадърите и шезлонгите )?
10. А кои точно представители на властта настояват, че всичката тая дрога попада у нас по погрешка и всъщност била за Румъния?!

III Трета тема:
1. Избиха ли прасетата в Крушари и стихнаха ли протестите там? (имат повод за темата – намерен е труп на чумаво прасе в река Струма!)
2. Колко общо положителни за Африканска чума проби са потвърдени в България и къде точно са взети?
3. Умъртвени и загробени ли са всички 17 000 прасета от фермата в Русенско, където имаше такава проба преди месец?
4. Ако да, къде точно са погребани 17 000 трупа (да припомня – едно прасе е горе-долу колкото един човек)?
5. Ако не, колко са умъртвени и колко не са и защо?
6. Ако вместо 17 000, загробени са около 4 000, какво се случва с другите – раздадени, изядени, живи във фермата или не съществуват?
7. Какъв е капацитетът, деклариран от свинефермите в БАБХ и какъв е реално, на място? Ако има разлики, защо? Кой е длъжен да провери?
8. Ако се окаже, че дадена ферма има място за 4 000 прасета, но собствениците декларират, че отглеждат 15 000, за колко взимат субсидия от еврофондовете?
9. А за колко ще вземат обезщетение от същите еврофондове, ако се наложи да евтаназират всичките, защото има чума в България?
10. Ако приемем, че се налага хората по селата да си избият животинките в задните дворове, за да оцелее бранша, кой ще спечели от това и колко пъти – веднъж от субсидии, втори път от обезщетения, трети път от завишени цени поради нараснало търсене?

И ей на, напълнихме емисията, без дори да сме докосвали предстоящите местни избори, предизвестения избор на Главен прокурор и въпросът как България се превърна в държава, чийто морски флаг е символ на проблеми и пиратство!
Впрочем, и без да се меся в редакторската политика, искам да знам отговорите на тия 30 въпроса!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!