Министерство на външните работи, МВнР
Министерство на външните работи

Секретарят на организацията „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков, който е с българско самосъзнание и бе жестоко пребит на 19 януари, беше транспортиран с правителствения самолет на Авиоотряд 28 от Република Северна Македония и настанен във ВМА. 

На мястото на случилото се в Охрид са посланикът на Република България в Скопие, служители на дипломатическата ни мисия, както и временно управляващият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с близките на пострадалия и местните власти и оказват необходимото съдействие, допълват от МВнР.

От ведомството припомнят, че по-рано днес на среща в МВнР бе извикан посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Протестна нота връчи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Заместник-министър Петрова подчерта, че българската държава очаква властите в Република Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.

Тя изтъкна, че са нужни спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Република Северна Македония. Заместник-министър Петрова допълни, че това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е изграждане на ефективен механизъм за защита на българите в Република Северна Македония и страната ни е готова да работи в партньорство със Скопие в тази посока, отбеляза още тя.

Снощи, с думите „Тук няма място за такива предатели като теб“, първоначално Пендиков е бил нападнат вербално в заведение в Охрид, след което на излизане, е бил пребит, разказал той пред Илиян Кръстев, временно управляващ генералното консулство на страната ни в Битоля.

След преглед в общата болница в Охрид е бил насочен към Специализираната болница за ортопедия и травматология „Св. Еразмо“ в Охрид, откъдето днес с линейка е откаран до летището в Охрид. Направените изследвания показват счупване на челюстта и вероятност за счупени прешлени, наложителна е лицево-челюстна операция, смятат лекарите от болницата.

Междувременно от министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщиха, че са задържани тримата нападатели на 21- годишния Християн Пендиков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук