комисия

Парламентът включи в програмата за работа си за днес проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно механизма на финансиране на политическите партии и инициативните комитети в България и разработването на препоръки за законодателни промени с цел прозрачност на финансирането и ефективност и видимост на извършените разходи. Вносител на проекта за решение е Асен Василев и група народни представители от „Продължаваме промяната“

Точката е включена в дневния ред като последна за днес по предложение на председателстващия заседанието Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и бе гласувана със 165 гласа „за“ и 23 „против“.

Вчера в бюджетна комисия изслушахме шефа на НАП и шефа на Сметната палата, посочи вносителят на проекторешението Асен Василев. Според него има сериозни пропуски в законодателството по отношение на  отчетността на политическите партии. Той уточни, че според закона

политическите партии се отчитат

само по документи, а Сметната палата не правела никакви фактически проверки. Тоест, ако една партия е купила 1000 билборда, но по документи отчете, че е купила два, Сметната палата проверява само дали тези билбордове са правилно платени или не, но не проверява колко билборда всъщност е имало.

Василев добави, че същото се отнася за всички други разходи за транспорт, медии и др. Това създава сериозни възможности за злоупотреба, каза Василев. Той посочи, че се оказва, че Сметната палата, когато са направени дарения, само преглежда дали въпросното лице, от което са даренията, е имало доходи да направи даренията. Но няма възможност да получи информация това лице в коя компания работи, няма как да се направи пълен одит на начина, по който политическите партии се финансират, обясни депутатът.

Той каза, че целта на комисията е да предложи законодателни промени, така че Сметната палата и НАП да могат да си свършат работата. Подкрепа за създаването на комисията изрази председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Преди това депутатите включиха в дневния ред обсъждане на проект на решение за освобождаване на председателя на Сметната палата и отложиха редовния парламентарен контрол за вторник – 24 януари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук