българско председателство на ЕС

Премиерът Бойко Борисов отчита пред парламента резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС.

„Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане”, каза министър-председателят пред депутатите.

И добави:

 „Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея. Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейски съюз през изминалите шест месеца. „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза и макар, че едва от историята ни, трябва да остане като основен принципи на българската политика”.

Борисов каза, че първото председателство на страната ни е било изпитание за европейската идентичност.

„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката – 46 постигнати споразумения”, допълни Борисов. По думите му други 39 законодателни досиета са придвижени напред.

Премиерът е категоричен, че постигнатите резултати по време на председателството „не са политически ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа”.

„Работата ни не приключва сега – продълбава по време на Австрийското председателство, защото само заедно можем да постигнем напредък”, каза министър-председателят.

И призова:

„Да не изпускаме историческия шанс да наградим европейското доверие”.

БСП: Как искате да ви приемат в Шенген?

След премиера, на парламентарната трибуна се качи лидерът на опозиционната партия БСП – Корнелия Нинова. Тя похвали администрацията, отговорна за организирането на председателството.

Нинова обаче порица правителството, че не е успяло да обедини Европа.

„Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха националната енергия и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм”, каза Нинова.

И добави:

„Българският парламент остана на страна от процесите. Ние дадохме пример как трябва да се прави обратното”.

Тя поясни, че единственото заседание КОСАК, организирано от БСП е събрало на едно място изпълнителната, законодателната и президентската власт.

„Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и затова, казчвайки, че Дунавската стратегия не е приоритет”, добави лидерът на социалистите.

Според нея управляващите не са успели да приобщят съдебната власт и НПО сектора.

„Стигнахме до там, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитие на правителството. Това не е съгласие”, каза Нинова.

Тя оцени добре организацията на европредседателството, но политическото съдържание било слабо.

„Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница. Как да ви приемат в Шенген?”, попита тя и след това се поправи: „Как да ни приемат след признание”.

Лидерът на социалистите каза още:

„Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хиляди мигранти. Вие не изпълнихте задачата, поставена от българския парламент да ревизирате Дъблинския регламент”, обърна се към Борисов Нинова.

Във връзка с отбраната червената лидерка каза, че резултатът в тази сфера е, че 9 европейски държави са се обявили за нов военен съюз.

Корнелия Нинова каза още, че председателството е било възможност за Европа и България, но сме я пропуснали.

„Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност.”

И добави:

„Ще кажете, че БСП ви завижда. Сигурно тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завиждат”.

Председателят на БСП припомни, че по време на председателството на Съвета на ЕС е имало 72 протеста в цялата страна – лекари, учители, пожарникари, зелени, „за“ Белене, „против“ Белене”.

„Стотици хора излязоха по улиците. Такова нещо не е имало в най-новата ни история”.

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

От ПГ на „Обединени патриоти” се изказа Волен Сидеров. Той изрази съжалението си, че президентът Румен Радев не присъства на отчета на резултатите от европредседателството.

Според него това не е държавническо поведение.

„Смятам, че сме излезли от тресавището на българския механизъм. Нашето председателство е процедура. То не е приказва с happy end.”

По думите му, когато си председател на Съвета на ЕС не може да поставяш интересите в твоя изгода.

„Това председателство ще покаже на Европа и на света, че тези партии, които бяха наричани несистемни, извън системата, неприемливи, които бяха нападани, ще бъдат приети от Европа и ще се види, че в момента управляващата коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти” не само работи, но и показва европейско поведение”.

Сидеров заяви, че българският глас се е чул по време на европредседателството.

 ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна коментира, че по време на председателството войната между институциите е получила нов импулс.

„Разделението и противопоставянето – също”, каза Карадайъ.

По думите му омразата и ксенофобията са достигнали своя връх.

„Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната. Председателството е на България, а не на управляващата партия. Ние сме опозиционна партия на това управление, но не на председателството. Председателството беше първото за България и беше важно за нас като държава да се видим като отговорен посредник за изпълнение на задачите, планиране и ръководене на заседанията на съвета”.

Според него по-съществено било да се види как България изпълнява функциите си по насочване работата на Съвета по законодателството.

„Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни решения на конкретни проблеми. Всички искаме да видим, че ЕС се грижи за общата ни сигурност, просперитет и развитие”, каза Карадайъ.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!