Кирил Петков
На снимката: премиерът Кирил Петков.

Коалиционният съвет на управляващите е постигнал съгласие актуализацията на бюджета да бъде приета до края на юни, съобщи БНР, позовавайки се на думите на премиера Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

Коалиционният съвет се проведе вчера, като приключи късно вечерта.

Управляващите партии са набелязали конкретен график, по който да се придвижи актуализацията на тазгодишния бюджет.

„Фокусът ни е актуализацията да се случи до края на този месец, така че от 1 юли да имаме нов бюджет – това е задачата, която всички ще гоним“, заяви премиерът.

Министрите ще дискутират и изпълнението по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Петков:

„Планът изисква 22 мерки до края на годината – трябва много ясно всяко едно от министерствата да бъде запознато и да имаме стройна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС, да дойдат навреме с правилните реформи“.

Премиерът потвърди и за отсрочката от ембаргото за руския петрол до края на 2024 година. Днес Европейската комисия ще публикува подробностите:

„Това дава възможност за нашата рафинерия да смени част от инсталациите си, а през това време да не се покачва и цената на горивото“, каза Петков.

По думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, ако Народното събрание гласува до 25 юни промените в бюджета, пенсионерите ще успеят да получат увеличените си пенсии през месец юли.

Изготвяне на управленска програма е друго решение, взето на проведения снощи Коалиционен съвет. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти днес.

„Взехме решение да изработим една ясна конкретна законодателна програма на управлението, която да бъде, така да се каже, детайлизиране на управленското ни споразумение в контекста на това какви приоритети извеждаме за оставащите месеци от тази година, с което се надявам да подпомогнем работата ни да стане малко по-фокусирана и по-ефективна“, посочи Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук