F-35, НАТО
На снимката: F-35. Кадър: НАТО

Американски изтребители F-35 пристигнаха в България като част от усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг, съобщи Алианса.

Изтребителите идват от у нас от въздушна база в Германия и ще патрулират небето ни заедно с четирите нидерландските изтребители F-35, които охраняват българското въздушно пространство от началото на април.

Патрулирането ще бъде в рамките на мисията „Еър полисинг“ на НАТО, която официално беше до края на май.

Американските изтребители са кацнали на базата „Граф Игнатиево“. Това ще позволи да се правят мисии с дълъг обсег в региона на Черно море, казва се в съобщението на НАТО. На този етап няма яснота колко дълго ще останат у нас.

„Провеждането на рутинни операции и упражняването на нашата свобода на навигация и прелитане е от ключово значение за способността на НАТО да засили нашата колективна отбрана и да гарантира сигурността на своите членове в региона“, пише в съобщението на Алианса.

След началото на войната, която Русия започна в Украйна, НАТО многократно потвърди отговорността си да пази целостта на всички държави в Алианса. Черноморският регион беше определен като ключов.

Военният министър Драгомир Заков вчера потвърди, че мисията на нидерландските изтребители изтича в края на май, но съвместната охрана на въздушното пространство на България с НАТО ще бъде удължена, като по думите му има няколко опции за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук