Румен Радев
На снимката: Румен Радев.

„Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България“.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес.

„Трябва да е ясно, че ние, с подписването на договор за членство в Европейския съюз, на практика вече приемаме тази цел и тя е заложена в нашето членство”, отбеляза държавният глава.

Влизане в еврозоната

Припомняме, че миналата седмица правителството предприе стъпки за приемане на еврото от 2024 година. До момента президентът не беше коментирал въпроса. Видно от думите му, вероятно това няма да е от темите, по които държавният глава ще атакува изпълнителната власт.

Заедно с Плана за въвеждане на еврото, трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността, каза още Радев. Той подчерта и необходимостта от комуникационна кампания по отношение приемане на еврото.

Среща за РС Македония с Макрон?

Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон по темата Северна Македония, обяви той в изявлението си.

Вчера докато премиерът Кирил Петков беше в Брюксел от агенция БГНЕС излезе информация, според която президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков ще отидат на крака при френския държавен глава Еманюел Макрон в края на юни, за да обсъждат вдигане на ветото на Северна Македония за ЕС. Това се оказа невярно и българското правителство по-късно опроверга информацията. Сега и президентът опроверга участието си в такава среща.

Изтребители на НАТО

Относно американските изтребители, дошли в България, държавният глава заяви: „Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, но и защото с тях провеждаме съвместни учения. В тях научаваме много и обменяме различни тактики“.

„Това трябва да се оценява и да се подкрепя”, каза още Радев.

Украинските бежанци

„Нашата политика по отношение на бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна. В началото на кризата основният приоритет беше да интегрираме тези хора в нашето общество, а сега ние го задраскваме“, заяви президентът.

„Имаме остър недостиг на квалифицирани специалисти – лекари, медицински сестри и инженери. Всеки, който има желание да работи и да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получат тази възможност”, каза той.

„Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш да подкрепа от държавата, съответно трябва да уважаваш нейните решения”, допълни Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук