След близо два часа разговори, превозвачите и правителството постигнаха споразумение. Те се срещнаха тази сутрин с премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Превозвачите от всички сектори подготвяха безсрочен национален протест, който трябваше да започне на 13 януари, но след разговорите тази сутрин той се отлага най-малко с три месеца.

Изтъкнахме пред премиера нашите притеснения по отношение на тол-системата. Срещнахме разбиране и поехме ангажименти до  март да осигурим всички условия тол-системата да заработи от 1 март. Ако след три месеца търговска експлоатация на тол-системата приходите са каквито са очаквани, продължаваме да работим по този модел. Ако не са, поехме ангажимент, да обсъдим нови въпроси. Исканията, които поставихме, бяха приети от правителството, каза Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова от своя страна каза:

Приемаме и стартираме тол-системата с тарифите, които браншът предлага. Тол-системата стартира от 1 март. До тогава всяко средство над 3,5 тона ще бъдат оборудвани, така че от 1 март, след пускане на тол-системата да не възникнат никакви проблеми. Това е необходимо, за да има плавен старт на системата. Тарифите, по които ще се търгува тол-системата е по предложение на браншовите организации, като ще има и редукция на обхвата на тол-системата.

През юни ще бъде направен разбор на постигнатите резултати и тогава ще се реши как ще се процедира оттук нататък.

„Тарифите за тол системата ще бъдат тези, предложени от транспортния бранш по отношение на ценовия диапазон и обхвата на пътищата, остават в тол системата само магистралите и първи клас пътища“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В новия обхват на тол-системата няма да влизат пътищата от втори клас (както беше предвидено), а само магистралите и първи клас. От МРРБ не се ангажираха да кажат с колко точно процента ще намалее таксата. Все пак те дадоха пример, че вместо по 18 ст. на километър за движение по магистралите, камионите и автобусите ще плащат по 11 стотинки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!