Превозвачите от цялата страна излизат на протест на 13 януари. Причината за недоволство им е високата ТОЛ-такса, която ще трябва да плащат. Това стана ясно на съвместен брифинг на съсловните организации в БТА.

Превозвачите твърдят, МРРБ не се е съобразило с нито едно искане на бизнеса. Освен редукция на цената на тол таксите, ние искаме оставката на министър Аврамова, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи /СМП/.

Той каза, че техните членове ще преустановят зареждането на търговските вериги.

„Ще призовем всички български превозвачи да спрат да извършват транспортна дейност на 13 януари, в тази връзка очакваме проблеми и със зареждането на магазини. Освен това в 10 града ще има протестиращи автомобили. Очакваме голяма част от тези, които не са в сдружения, в асоциации, също да ни подкрепят”, посочи той.

По думите му в Европа между 1 и 4% от пътищата попадат в обхвата на тол системата, в България -65% от пътищата, по които се движат камиони, влизат в обхвата.

„Ние нямаме проблем с тол системата. Проблем имат всички крайни потребители, защото това ще окаже влияние и върху цените на билетите, и на товарите“, твърдят от Камарата на автобусните превозвачи.

На брифинга няколко пъти бе повторено, че превозвачите не бягат от таксата, просто искат тя да бъде справедлива.

Според тях, правителството умишлено се опитва да заблуди обществото, твърдейки, че превозвачите не искат да плащат. Браншът смята, че тол таксата е несправедливо висока и потърпевши от това ще бъдат българските граждани, които ще плащат повече, отколкото получават.

„Протестът на 13-ти ще бъде с преустановяване на превозите, както и преустановяване и на товарните доставки. Протестът ще бъде безсрочен до решаване на проблемите или до поемане на конкретни ангажименти”, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи /КАП/.

Тя посочи, че основните проблеми, които извеждат на дневен ред, са тол системата и нерегламентираният превоз на пътници.

„Ние ще преустановим превозите в повече от 60 града, продължават да идват заявки за още градове, така че може би до края на седмицата ще станат около 100, уведомили сме Сдружението на общините, те са наясно със ситуацията, помолили сме за съдействие, за да можем да уведомим съответните населени места и хората да знаят, че на 13-ти просто няма да има автобусни превози”, заяви Милтенова.

Тя посочи, че над 3000 са превозните средства, които ще се включат в протеста на автобусните превозвачи, над 2000 са товарните превозни средства, съответно толкова са и таксиметровите превозвачи, които ще подкрепят протеста.

Зад протеста стоят над 10 организации. В него, обясни тя, ще се включат колегите им от товарния сектор, таксиметровия бранш, автобусния сектор, ще ги подкрепят превозвачите на горива, и организацията на българските шофьори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!