Курц
На снимката: Себастиан Курц

Новото правителство на Австрия, ръководено от Себастиан Курц, положи клетва пред президента на страната Александър Ван дер Белен. Това е второто правителство, ръководено от Курц. Първият кабинет, сформиран през декември 2017 г., се разпадна през май 2019 г. заради скандал около бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Церемонията се проведе в кабинета на федералния президент.

Преди полагането на клетва от страна на новия кабинет, президентът освободи от длъжност преходното правителство, ръководено от първата в историята на Австрия жена-канцлер Бригите Бирлайн.

Австрийската народна партия на Себастиан Курц се споразумя миналата седмица с партията на „Зелените“ за сформирането на правителство. Новият кабинет се състои от 17 души – канцлер, вицеканцлер, 13 министри и двама държавни секретари. Лидерът на „Зелените“ Вернер Коглер стана вицеканцлер и министър на държавната администрация и спорта. Начело на Министерството на външните работи остана министърът от временното правителство Александър Шаленберг.

Скандалът, който предизвика разпада на предишния кабинет, е свързан с бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе – ключова фигура в европейската крайна десница. Той подаде оставка броени дни преди изборите за ЕП. Причина за оттеглянето му стана скандално видео, записано тайно от две германски медии, в което Щрахе обещава на чужденка строителни проекти в замяна на дарения за неговата политическа формация. Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата заяви, че се е срещал на испанския остров Ибиса с латвийска гражданка, а не с рускиня, както бе първоначално оповестено. Щрахе настоя, че е станал жертва на „целенасочена политическа атака“, която е използвала незаконни средства. Канцлерът Курц обаче прецени, че партията му на може да остане в коалиция с тази на Щрахе и предпочете нови избори пред трупане на политически негативи, ако остане във властта с помощта на крайнодесните след скандала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук