Начало На фокус Давид Гофен се наложи над Григор Димитров

Давид Гофен се наложи над Григор Димитров

Григор Димитров и Давид Гофен играят един срещу друг във втория мач за деня между България и Белгия на турнира АТП къп. В първия двубой за деня втората ни ракета – Димитър Кузманов победи Стив Дарси с 6:0, 6:3. При победа на българина, отборът ни се класира за 1/4-финалите, където ще срещне Австралия, а при поражение тук и на двойките, напред продължава Великобритания, пише „Спортал“.

Григор започна по най-добрия възможен начин и взе сервис-гейма си без напрежение, демонстрирайки агресия от първия удар след подаването, с което не даде шансове на съперника – 1:0. Впоследствие пък след ретурите още Димитров поемаше инициативата в разиграванията, като първо сбърка форхенд по обратния диагонал, но във втория случай ударът му провокира грешка на противника. Нов хубав ретур постави в безизходица Гофен и сбъркан бекхенд доведе до 15-30. За съжаление, втори сервис в аут не бе маркиран от лайсмена, българинът реши да не спира веднага игра и да продължи разиграването, което в крайна сметка загуби за 30-30. Гофен изпитваше проблеми в размените на бекхенд-слайс и геймът стигна до дюс, а после грешка от по-агресивен удар от задната страна на ракетата на белгиеца осигури точка за пробив. Невероятен форхенд-ретур по обратния диагонал на Григор матира противника и осъществи брейка за България – 2:0!

За съжаление, Григор не можа да изпълни най-добрите възможни начални удари и впоследствие изпадна в беда при 0-40, като още не можеше да спечели точка зад втори сервис. Невърнато първо подаване, последвано от пореден бекхенд-слайс, който затрудни Гофен, елиминираха два от брейк-боловете. Отличен форхенд по обратната права провокира грешка на противника и Димитров спаси третата възможност за пробив. Невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство даде аванс на българина, но после негова грешка от форхенд отново вкара гейма в дюс. Невърнат втори сервис в тялото към лявата страна на корта пак изведе Григор напред, а после още един неуспешен ретур – от форхенд в дюс корта – направи резултата 3:0.

Гофен имаше повече успеавемост с вкарването си на първи начален удар, но въпреки това нямаше безметежни моменти, защото Димитров с два мощни форхенда успя да се закачи при 40-30. Страхотен бекхенд-слайс на българина подкани съперника да излезе на мрежата, но Гофен трябваше да изпълни форхенда си от сложна позиция и го прати в аут. Изумителен минаващ бекхенд по правата, докато спринтира, осигури нов шанс за пробив на Гришо. Той бе неутрализиран със сервис-мрежа, като за първи път Гофен пое инициативата и показа повече агресия. Два отлични начални удара на белгиеца все пак го избавиха от неприятностите и намали изоставането си на 3:1.

Димитров отново привика съперника си на мрежата с бекхенд-слайс и Гофен сбърка волето си за 15-0, но после великолепна къса от форхенд на световния номер 11 направи 15-15. Непредизвикана грешка на Григор от форхенд по правата го постави в леко неудобна ситуация при 15-30, а след това сбъркан бекхенд по правата даде два шанса за брейк на белгиеца. За съжаление, нова прекрасна къса топка на Гофен му позволи да вземе ключов аванс в разиграването и да си заслужи връщане на пробива – 3:2.

Димитров отново предложи на противника си порция подсечени бекхенди и това донесе успех за 15-30, но след това Гофен най-накрая реагира успешно с форхенд по обратния диагонал и изравни на 30-30. Отличен форхенд по правата върху линията изведе Гришо до точка за пробив след хубаво разиграване, а после пореден форхенд-ретур по обратния диагонал матира сервиращия – 4:2!

Непредизвикана грешка от бекхенд на българина позволи на Гофен да дръпне с 15-30, а първият сервис не влизаше и това даде възможност на белгиеца да стигне до два брейк-бола. Начален удар плюс смач до мрежата елиминираха първия от тях, но двойна грешка върна интригата в сета – 4:3.

Гофен пласира два отлични първи сервиса, но после пък Димитров го попари с бекхенд-ретур по обратния диагонал – 30-15. Нов хубав ретур, този път от форхенд, провокира белгиеца да сбърка от задната страна на ракетата си за 30-30. Ас по правата в полето за предимство бе последван от неуспешен форхенд-ретур и за първи път от старта на двубоя резултатът бе равен 4:4.

Димитров също заби първата си директна точка от начален удар по правата в дюс полето, после добави още един невърнат сервис за 30-0, а и още един идентичен ас в същата посока. Последва двойна грешка и успешна комбинация ретур-форхенд на Гофен, за да се стигне до 40-30, а после от водеща позиция в разиграването Гришо прати форхенд в мрежата – дюс. Контраатакуващ бекхенд по правата на Гофен му заслужи брейк-бол, но той бе неутрализиран с невърнат сервис по правата в полето за предимство. Белгиецът пак опита да рискува с търсене на уинър от бекхенд по правата, но този път сбърка. Агресивният ретур на Гофен му донесе позитиви в следващия миг, само че Димитров контрира с невърнат сервис по диагонала в дясната страна на корта. Смяна на темпото с бекхенд-слайс в страхотно разиграване провокира грешка на белгиеца и Гришо се измъкна от неприятната ситуация, за да поведе с 5:4.

Първата двойна грешка на Гофен направи 30-30, но той изпълни трети пореден страхотен първи сервис в полето за равенство и дръпна с 40-30. Феноменален форхенд след чудесен ретур на Димитров вкара гейма в дюс, а непредизвикана грешка от бекхенд на белгиеца доведе до сетбол. Той бе неутрализиран с нов великолепен начален удар по диагонала – този път в лявата половина на корта. Григор си заслужи втори сетбол с подсечен бекхенд-ретур, а изключително класен минаващ бекхенд под напрежение осигури спечелването на първия сет след 62 минути!

ВТОРИ СЕТ

Още един магически минаващ удар от бекхенд парира поредното излизане на мрежата на Гофен в началото на втория сет за 15-15. Началният удар на Димитров отново не бе безупречен и той започна гейма с двойна грешка, а после поздрави съперника за отличен бекхенд-ретур – 15-30. Хубаво проведено разиграване на Гришо завърши с бекхенд-слайс и нова топка в аут от ракетата на излизащия напред белгиец. Размяна на форхенди бе спечелена от Димитров след грешка на противника, а следващото разиграване бе просто невероятно.

За съжаление, форхенд по правата на Гофен от наглед невъзможна позиция закачи с милиметри линията и се стигна до дюс, а впоследствие белгиецът атакува с ново излизане на мрежата и спечели шанс за пробив. Той бе неутрализиран с комбинация сервис-форхенд, но после Гришо взе грешното решение да опитва къса и намери мрежата. Димитров отново се спаси с чудесен сервис по правата, а после още един му осигури предимство, но пък четвъртата двойна грешка възстанови паритета. Непредизвикано сбъркан форхенд по обратния диагонал в близост до мрежата на Григор осигури трети брейк-бол на противника и той вече бе реализиран с поредния агресивен ретур – 0:1.

В две поредни разигравания капитанът на България поемаше контрол над топката, но сбъркани форхенди опропастиха усилията му. В крайна сметка пробивът бе затвърден от Гофен, макар той да не бе особено убедителен в сервис-гейма си – 0:2. Григор отново трябваше да защитава точка за пробив, но го направи по прекрасен начин с остър бекхенд по диагонала. Двойна грешка номер 5 осигури нов брейк-бол на Гофен, а непредизвикано сбъркан бекхенд направи пробива факт – 0:3.

Перфектен лоб на Григор му даде лек аванс при 0-15, а после подсеченият бекхенд-ретур се оказа нерешима задача за белгиеца – 0-30. Два поредни великолепни сервиса на Гофен изравниха резултата, но отново сечен бекхенд на Димитров му осигури предимство в разиграването, за да се стигне до брейк-бол. Още един такъв удар със задната страна на ракетата доведе до грешка на белгиеца и един от пробивите бе върнат – 1:3.

Гофен поведе с 15-30, а българинът изразходи и последното си обжалване с хоук-ай, след което пък направи нова двойна за 15-40. За съжаление, негов ас от втори сервис бе отсъден в аут, а той не можеше да изпробва отново „ястребовото око“, което го изнерви и последва грешка от бекхенд за пореден пробив – 1:4. Белгиецът нямаше проблеми при затвърждаването на брейка и поведе с 1:5. Григор пък с три грешки – две от бекхенд и една от форхенд – подари два шанса за спечелване на сета, но той ги отрази с два форхенд-уинъра. Два хубави сервиса все пак осигуриха първо взето подаване за капитана на България – 2:5. Гофен спечели сервис-гейма си с ас и изравни сетовете – 6:4, 2:6 за 1 час и 46 минути игра.

TРЕТИ СЕТ

Всички двойни грешки на Димитров бяха при опит за кик-сервис в полето за предимство и той направи нова такава за 0-30. Три поредни страхотни точки на българина обърнаха развоя на гейма в негова полза, като демонстрираше необходимата агресия в точните моменти. Гофен обаче продължаваше да прави чудесни ретури и си заслужи дюс, но два поредни невърнати начални удара свършиха работа за Григор – 1:0.

Гофен бе застанал здраво на основната линия и изпълняваше дори няколко деми-волета, а и няколко от ударите му намираха линията. Григор значително намали скоростта на сервисите си, за да избягва двойни грешки, от което се възползва агресивно настроения белгиец. Той взе подаването си и поведе с 0-30, а с ретур-уинър от бекхенд заслужи двоен шанс за пробив. Страхотен къс диагонал с форхенд елиминира опасността за Димитров и той извика триумфално, но после избърза с предната страна на ракетата и даде нов шанс на Гофен. Белгиецът заслужи пробива си с поредица дълбоки удари и провокира грешка на Григор, за да поведе с 1:2.

Гофен поведе набързо с 40-0, но после Димитров го наказа с две поредни хубаво спечелени разигравания, но въпреки това геймът отиде на сметката на белгиеца след нова атака на мрежата – 1:3. Три поредни чудесни невърнати сервиса на Гришо му дадоха предимство в следващия момент, а после Гофен заслужи аплаузите на всички (включително българина) с невероятно усилие да върне иначе чудесна къса. В крайна сметка форхенд по обратния диагонал спечели гейма в полза на Димитров за 2:3.

Двойна грешка на Гофен го постави в неудобно положение при 0-30, а чудесно изградена атака с форхенд на Григор бе спряна с отсъждане „аут“, което после успешно бе обжалвано от белгиеца. При 15-30 световният номер 11 излезе на мрежата и имаше успех за 30-30 (Гофен излизаше само след сервис в полето за предимство), но после направи нова двойна грешка. Точно същото упражнение от същата страна му донесе успех след воле, което с един косъм закачи линията, като Гофен дори се извини за удара си. Грешка от форхенд на белгиеца осигури втори шанс за пробив на българина, но плътен сервис по правата в лявата страна на корта го отрази. Световният номер 11 удържа с добри начални удари и се спаси за 2:4.

Все по-рискованите решения на Димитров не му се отплащаха и за разлика от съперника, той нямаше късмета да хваща линиите със сантиметър или по-малко. Стигна се до критична ситуация 15-40 и нов агресивен ретур на втори сервис доведе до поредна грешка на капитана ни за 2:5.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!