Да днешното си редовно заседание Министерският съвет прие план за присъединяване към обменно-курсовия механизъм ERMII или т. нар „чакалня” на еврозоната.

В него се предвижда да бъдат направени законодателни промени, които ще засилят надзора над банковия сектор в сътрудничество с Европейската централна банка. Ще се засили и контролът над небанковия сектор, който обхваща пенсионните фондове и застрахователните дружества. Ще бъде модернизиран и начинът на управление на държавните предприятия.

Управляващите си дадоха срок до юли 2019 г. за изпълнението на тези действия, което ще позволи на страната ни да стане член на ERMII. Това е задължителна стъпква за всички държави членки на ЕС преди влизането им в еврозоната.

Припомняме, че след много обещания и просрочване на срокове в края на юли правителството изпрати писмо до финансовите министри на страните от еврозоната, с което официално заяви желанието си да стане неин член.

От ЕЦБ и страните членки на еврозоната поставиха изискване към страната ни да се присъедини към Банковия съюз преди да кандидатства, което беше посрещнато с неодобрение от българското правителство. Премиерът и министърът на финансите призоваха европейските ни партньори да не поставят „допълнителни условия” пред България, освен стъпките, които тя трябва да изпълни по регламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!