Ралица Агайн
на снимката: Бившият зам.-председател на КФН с ресор "застрахователен надзор" Ралица Агайн

От Комисията за финансов надзор опровергаха думите на бившия зам.-председател на институцията Ралица Агайн, че е имало предупреждения от нейна страна за опасностите на фалита на застрахователно дружество „Олимпик”.

„Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн не е предупреждавала останалите членове на регулатора за възможен риск от фалит на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, което оперираше и в България.”, се казва в съобщението на Комисията.

От изявлението става ясно още, че не са били предоставени анализ и оценка възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Такива са били качени на сайта на КФН едва на 17 август – повече от три месеца след като „Олимпик” обявява несъстоятелност.

„КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас.”, се казва в съобщението.

От КФН разкриват, че в дните, когато кризата около „Олимпик” и ощетените българи се разгаряше, Агайн дори не е била на работното си място.

„Недоумяваме за каква липса на комуникационна  стратегия и  грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН. ”

От КФН заявяват, че ще направят всичко възможно всички над 200 хил. българи, които останаха без застраховка „Гражданска отговорност” и не са били предупредени за опасностите от сключването на споразумения с „Олимпик”, да бъдат информирани своевременно за правата си.

Припомняме, че на извънредно заседание на парламента вчера бе взето решението Ралица Агайн да бъде освободена от поста си в КФН след като сама подаде оставка. Тя заяви, че напускането й е „емоционален и морален акт на съпричастност с българските граждани”.

Пред депутатите тя представи доклад, в който се твърдеше, че КФН е изпълнила всички правомощия, които има във връзка със случая с „Олимпик” и всички ощетени ще си получат обезщетенията от кипърския гаранционен фонд с посредничеството на българския гаранционен фонд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!