Правителството за пореден път отказа да въведе наредба Н-18, която щеше да въведе ред при отчитането на оборотите при търговските обекти и да доведе до увеличаване на приходите в бюджета.

Разбира се, срещу тази наредба скочиха всички съсловни организации, които нямат интерес да плащат данъци върху истинските си приходи и започнаха да си измислят причини. След няколко протеста пред Министерския съвет, правителството окончателно отстъпи от наредбата, а премиерът каза:

„Когато постигнете консенсус, тогава ще ме поканите и ще я има. Интензивни разговори означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им”.

Според него работата трябва да е насочена към премахването на сивия сектор, но това в никакъв случай не трябва да се отрази на бизнеса.

„Когато те са убедени, тогава и аз ще съм убеден“, заяви Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че по наредбата има още много работа, но тя няма да бъде придвижена напред, докато не се постигне пълно съгласие с всички заинтересовани по темата. Той допълни, че ще се обсъди как да се оптимизира процеса, за да не се затруднява работата на бизнеса.

„Създадени са множество работни групи, които отчитат спецификата на отделните бизнес процеси. Няма да продължим напред, докато не постигнем консенсус с всички“, декларира Горанов.

Очевидно е, че няма как да бъде намерен такъв консенсус, тъй като правителството ( което представлява данъкоплатците) и бизнесът имат напълно различни интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!