Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще направи всичко необходимо с наземни и въздушни средства, за да изтласка сирийската армия на Асад отвъд турските наблюдателни пунктове в Идлиб до края на месеца.

„Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Асад ще се изтеглят от района близо до наблюдателния пункт в северозападната провинция на Сирия, Идлиб, до края на февруари“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Действията идват след обвиненията му към режима, подкрепяните от Иран милиции и руските сили за „клането“ на цивилни в района, съобщава „Сабах“.

Изказвайки се на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Ердоган заяви, че Турция вече няма да действа с празни обещания.

Президентът отбеляза, че Турция търпеливо е чакала условията на споразуменията да бъдат приложени в Сирия, но търпението му изтича, особено след атаките на режима, насочени срещу турските сили в Идлиб.

„Искам да подчертая още веднъж, че повечето атаки, извършени от режима и Русия в Идлиб, са насочени към цивилни граждани, а не към терористи“, каза Ердоган и добави, че тези нападения имат за цел да тласнат цивилни лица към турската граница, за да се улесни лесното превземане на областта.

„Целта на атаките на режима срещу цивилни е да ги изтласкат към турската граница, за да се улесни лесното превземане на района“, каза президентът и добави, че Турция е подсилила военните си части там и си сътрудничи с умерени опозиционни сили.

„Ако режимът или терористичните организации получат пълен контрол над Сирия, тогава сигурността и стабилността на Турция ще бъдат застрашени“, каза Ердоган и добави, че Турция ще бъде в безопасност само ако бъде въдворена сигурност в Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!