Правителството ще помогне със 156 млн. лв. малки, средни и микро предприятия. Процедурата е в подкрепа на фирми, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки.

Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Министерство на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите (НАП) да обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки, стана ясно след днешното правителствено заседание.

Приходната агенция става разплащателна

„Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов процедурата е подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки.

„Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици и за предоставяне и изплащане – една седмица“, уточни министърът.

Помощ и за туризма

С 56 милиона лева ще бъде подпомогната и сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19, обяви още премиерът Борисов.

Одобрена е държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 млн. лв ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Предвидени са още близо 5 млн. лева две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Средствата ще се предоставят за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!