Правителството уволни директорът на Държавната агенция „Технически операциИ”, която отговаря за СРС-тата.

На редовното си правителствено заседание, министрите ще предложат на президента с указ да назначи нов председател на ДАТО, на мястото на сегашния Цветан Китов.

Китов ръководи подслушванията от октомври 2013 г., като зае поста по времето на кабинета Орешарски.

Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2013 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО.

Все още не е известно името на наследника на Китов, който ще бъде предложен от правителството на държавния глава за издаване на указ. Заместник-председател на ДАТО от 2014 г. е Бисер Борисов, дългогодишен служител на контраразузнаването.

Рокадата идва в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщение и телефонни разговори.

Преди няколко дни (14 август) директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков потвърди пред „Нова телевизия“, че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти.

На въпрос дали това се е правило с цел сплашване, натиск или шантаж, той отговори положително.

От разследването съобщиха, че отнемането на достъп е било заради връзки на Гатев с подслушания междувременно варненски съдия Светозар Георгиев, който е и съдия-докладчик по делото на варненската прокуратура срещу бизнесмена и лидер на „Воля“ Веселин Марешки.

Според Рашков всичко това се правило, за да не може ръководената от него институция да осъществява своите правомощия по закон и да се ограничи дейността му.

По думите му за по-малко от 4 години от началото на работата на бюрото то е успяло да намали в пъти нерегламентираните подслушвания в страната и така те станали в съответствие с европейските стандарти.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук