Еленко Божков
На снимката: Еленко Божков

„Трябва да се използва и възможността за възстановяване на доставките на руски газ от „Газпром-експорт“, това заяви служебният замесник-министър на енергетиката Еленко Божков днес в ефира на NOVA телевизия. Думите му на практика потвърждават всички страхове, че служебното правителство на президента Румен Радев действително ще направи завой към Русия, ще приеме руските ултиматуми и дори ще опита да сключи нов договор с „Газпром“.

„Трябва да се използва и възможността за възстановяване на доставките на руски газ от „Газпром-експорт“, заяви Божков. „Всяка опция трябва да се използва“, изтъкна той. Очевидно дали с парите, които ние плащаме за газ, Русия финансира избиването на цивилно население в Украйна, не е от значение.

„Трябва да се разискват условията на руската компания и след като са поносими за някои европейски държави, значи те са възможни“, отбеляза още Божков. Дали тези условия са едни и същи за всички държави, също не се разисква.

Преди дни пък кабинетът създаде кризисен щаб за газа. Повече тук. 

Зам.-министърът е на мнение, че освен възстановяване на доставките от „Газпром-експорт“, може да се обсъди и възможността евентуално да се довършат доставките на недоставените в момента количества руски газ за периода, в който бяха преустановени. Те може да бъдат доставени от началото на следващата година.

Припомняме, че не България беше тази, която се отказа от договора си с „Газпром“. Именно руският енергиен гигант спря доставки, въпреки изрядността на България по договора. „Газпром“ дори си позволи да променя условията по отдавна финализирано споразумение, като изиска от страната ни да плаща в рубли. След като кабинетът „Петков“ не прие този ултиматум, газът към България спря.

В същото време обаче газът за Сърбия продължава да преминава през нашата територия през построения за сметка на България „Турски поток“, който правителството на Борисов държеше да нарича „Балкански поток“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук