Подкрепяното от ООН правителство на Либия обяви късно във вторник, че спира участието си в преговорите за постигане на трайно примирие между враждуващите страни в конфликта, съобщи АФП.

„Обявяваме спирането на участието ни във преговорите, които се провеждат в Женева, докато не бъде приета твърда позиция срещу агресора Халифа Хафтар и неговите нарушения на примирието“, каза в прессъобщение правителството на Националното споразумение със седалище в столицата Триполи.

Петима висши офицери от правителството на националното споразумение и петима, назначени от Либийската национална армия на Хафтар, взеха участие в разговорите, организирани от пратеника на ООН за Либия.

Във вторник ракетен огън удари пристанището в столицата, която е цел на продължаваща вече месеци операция на военния командир Хафтар за сваляне на правителството на националното единството. До момента никой не е поел отговорност за ударите, но те бяха последното нарушение на деликатното примирие, влязло в сила през януари, сключено от подкрепящата Хафтар Русия и Турция, която подкрепя правителството.

„Ясна е целта на систематичните бомбардировки на жилищните райони, летището и пристанището, в допълнение към тоталното блокиране на нефтените инсталации, да предизвика криза за гражданите във всички аспекти на техния живот“, заяви правителството в Триполи в изявление.

В него се добавя, че силите на Хафтар, които напреднаха бързо в началото на офанзивата миналия април, но се задържаха в покрайнините на столицата, „напразно се опитват да дестабилизират държавата, след като не успяха да завземат властта“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!