Българското правителство преговаря тайно с „Газпром” за цената на газа от август 2019г. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. Досега нито тя, нито някой от експертите е съобщавал, че се водят преговори. За първи път се появи информация миналата седмица в руското издание „Комерсант”.

Днес Петкова, провокирана от разговора на президентите на България и Русия – Румен Радев и Владимир Путин вчера, в който са засегнати енергийни теми, каза:

„Цената на природния газ се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании. Във връзка с това, ние още от месец август 2019 г. сме депозирали писмо до колегите от „Газпром“ и преговорите са в ход. Те се водят от страна на правителството”.

Тя уточни, че цената на синьото гориво се съобразява и със споразумението, което „Газпром“ подписа с ЕК по повод антимонополното дело, водено от Комисията срещу компанията.

Петкова увери също така, че „държавата е компетентна и знае какво прави по всички енергийни проекти, по които работи”.

„Енергийните проекти, по които работи българското правителство, се развиват през последните няколко години. Тези проекти на първо място са свързани със сигурността по отношение на доставките както на природен газ, така и на електрическа енергия. Проектите, по които ние работим са „Балкански поток“, който е проект, имащ значение не само за България, но и за целия регион. Той е български проект, тъй като се финансира от „Булгартрансгаз“ и се реализира изцяло при спазване на европейските правила, и там нещата са финализирани“, заяви тя.

Министърът обясни, че проектът за АЕЦ „Белене“ също е български и по него правителството работи от няколко години.

„Още през 2016 г. нашето правителство беше това, което реши проблема след арбитражното решение в Париж. Тогава България беше осъдена да плати на „Атомстройекспорт“ 1,260 млрд. лв. Тогава нашето правителство с нарочен закон и решение плати тази сума, и реакторите и оборудването, които бяха произведени станаха българска собственост“, коментира тя и добави, че в момента се търси стратегически инвеститор.

Досега международни компании са проявявали интерес единствено да се включат в строителството на АЕЦ „Белене” чрез доставка на различните компоненти, тоест, търсейки печалба. Нито една фирма обаче не е изразила готовност да финансира проекта, рискувайки свои собствени ресурси.

Петкова каза още:

„Друг важен проект, по който работим е свързан с диверсификацията – интерконектора Гърция-България. Той получи реално развитие в рамките на усилията на нашето правителство, които то полага в последните 4-5 години“, каза в заключение Петкова.

Истината е, че за интерконектора се говори през последните 10 години и досега реални резултати нямаше. Той е шанс България да се освободи от зависимостта си от руския газ, тъй като страната ще има достъп до алтернативни източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!