Построен преди 43 години, „Перун“ е единственият голям многофункционален български кораб. Той е участвал в операции по търсене и спасяване на хора и плавателни съдове, при екстремни условия в морето при бури с над 10-метрови вълни. Всичко това обаче остава в миналото. След 12 години на котва корабът „Перун“ е в окаяно състояние.

Морската общност във Варна протестира срещу продажбата на единствения български спасителен кораб „Перун“. В същото време се провеждаше и търгът за продажбата на плавателния съд, предаде БНТ. Протестиращите искат отмяна на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба и наказателна отговорност за хората, виновни 12 години корабът да стои на котва.

От Изпълнителна агенция „Пристанищна администрация“ заявиха, че корабът е извън експлоатация от години и това е мотивът за продажбата му. Тръжната цена е определена от лицензиран оценител. От там допълниха, че всеки кораб може да бъде възстановен, въпросът е на каква цена и защо.

След проведения търг корабът беше продаден за 280 хил. лв., с 10 хил. лв. над първоначалната му цена. В търга участваше само една фирма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!