Марица изток

На заседанието си днес кабинетът прие протоколно решение, с което упълномощава трима министри да започнат преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електричество с компанията, управляваща една от „американските“ централи. Заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на енергетиката теменужса Петкова получиха мандат да водят преговори с „Контур Глобал“.

Договорът е сключен на 13-и юни 2001 година между „Националната електрическа компания“ ЕАД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за провеждане на срещи с компанията, както и да направляват и осъществяват комуникацията с Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия  във връзка с прекратяването на договора, гласи решщението на МС.

За прекратяване на договорите с „американските“ централи се говори от известно време, като причината е най-често скъпия ток, който произвеждат. В опит да успокои страстите по тази тема през април правителството представи намерение да прекрати контрактите до края на май, но до съществено движение не се стигна.

Сега нещата се промениха, тъй като Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция „Конкуренция“ на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ.

Правителството изчакваше позицията на ЕК, която предложи помощ при преговирите за прекратяване на тези договори, тъй като Брюксел също настояваше за прекратяването им, считайки ги за непозволено държавно подпомагане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!