Народно събрание

Депутатите от Правна комисия разгледаха днес няколко предложения на парламентарните групи и в крайна сметка решиха при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител да се прави удръжка равна на основното му месечно възнаграждение. Пропорционално на отсъствията ще се намаляват и представителните разходи. В случаите на 3 поредни и общо 5 за месеца отсъствие ще отпада и класът за прослужено време.

По предложение от от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев, Правната комисия взе решение всяка парламентарна група да има право на една процедура по начина на водене по точка от дневен ред.

От ВМРО пък настояват за промяна в начина на преизчисляване на депутатските заплати и въвеждането на т. нар. Златно швейцарско правила, а от БСП пък искат „замразяването“ им на 2 976 лв.

Окончателното решение предстои да се вземе след гласуване в пленарната зала. На пленарното заседание утре парламентът ще разгледа предложенията за промени в правилника си, които въвеждат по-строгите финансови санкции спрямо отсъстващите без уважителна причина депутати.

Причина за затягане на режима за депутатските отсъствия стана парламентарната група на „БСП за България“, която заради недоволството си след последните промени в Изборния кодекс вече втора седмица не участва в пленарните заседание. Настоящите правила предвиждат, че дори и депутат да не идва на работа цял месец, той ще получи една трета от месечното си възнаграждение, както и покриване на представителни разходи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук