Доналд Тръмп, Ким Чен-Ун
Историческото ръкостискане между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

С ръкостискане започна срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във виетнамската столица Ханой. Това е тяхната втора среща.

В началото на срещата на върха в Ханой американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун да бъде „много успешна“. Пред медиите Тръмп изрази надежда, че втората среща на върха между САЩ и Северна Корея, фокусирана върху денуклеаризацията на режима в Пхенян, ще бъде „по-добра или еквивалентна на първата среща“.

„Мисля, че вашата страна притежава великолепен икономически потенциал, той е невероятен и няма граници. Мисля, че вас ви чака великолепно бъдеще, доколкото вие сте великолепен лидер. Искам да видя как ще стане това и ние ще помогнем да се направи така, че това да се случи“, каза президентът на САЩ.

Ким Чен Ун беше по-балансиран в очакванията си, казвайки, че този път ще бъде постигнат определен резултат:

„Напълно сигурен съм, че този път ще има големи резултати, които ще бъдат приветствани от всички. Ще направя всичко по силите си, за да се случи това – каза той – Президентът Тръмп прояви мъжество, взимайки участие в тази среща на върха. Нашите страни със съвместни усилия преодоляват недоверието и проблемите. Аз съм уверен, че срещата на върха ще донесе реални резултати“.

След приветствията двамата държавни ръководители имаха около 10-минутна среща на четири очи, последвана от официална вечеря, в която от страна на САЩ участват още държавният секретар Майк Помпейо и началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвани, а от севернокорейска страна присъстват заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол и министърът на външните работи И Йон-хо.

Вечерята приключи за малко повече от два часа, предаде агенция „Асошиейтед прес“. Тя премина при ограничен достъп за медиите. От Белият дом съобщиха, че двамата държавни лидери ще имат „подписване на общо споразумение“ на церемония в края на срещата във Виетнам утре. Президентът на САЩ изрази задоволство от първия ден на събитието.

„Много важна среща и вечеря с Ким Чен-ун в Ханой, Виетнам, тази вечер“, писа Тръмп в „Туитър“ след приключването на първия ден от втората среща на върха с лидера на Северна Корея.

Лидерите ще имат нова 45-минутна среща насаме утре, последвана от среща в разширен формат с техните помощници. След това ще се подпише общата декларация (в 14:05 ч. местно време в Ханой, 07:05 по Гринуич).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!