Христо Иванов, Атанас Атанасов
на снимката: лидерът на "Да, България" Христо Иванов и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

Предложението на „Демократична България“ за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури и се променя структурата на Висшия съдебен съвет минаха на първо четене в комисията по правни въпроси.

Това стана с подкрепа от „Има такъв народ“, принципната подкрепа за „философията на промените“ от БСП и „Изправи се! Мутри вън!“.

Против гласуваха двама депутати от ДПС, които по време на дебата обявиха, че принципно биха подкрепили подобна промяна, но за нея няма достатъчно време в „краткия живот“ на този парламент и тя трябва да бъде обсъдена подробно от следващото Народно събрание.

Депутатите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се“, а по време на обсъждането на законопроекта обявиха категоричната си позиция – че са против подобни промени.

На първо четене в комисията не минаха предложенията за промени в Закона за съдебната власт на „Изправи се! Мутри вън!“, с които се предвиждаше отпадане на ограничението магистрати да участват в политически парии и да се кандидатират на избори. Единствено адвокат Николай Хаджигенов гласува „за“, 7 бяха „против“ и 9 „въздържал се“.

Друго предложение на „Изправи се! Мутри вън!“ също не събра подкрепата на депутатите на комисията по правни въпроси – за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда отпадане на т.нар. „вечен обвиняем“. Предложението бе подкрепено от двама депутати, 7 гласуваха „против“ и 8 „въздържал се“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!