Предложените от кабинета промени в Закона за здравето влизат за обсъждане в парламентарната Комисия по правни въпроси.

С тях правителството набелязва основните мерки срещу разпространението на коронавируса и преодоляването на икономическите последици от него след края на извънредното положение, обявено с решение на депутатите от 13 март, което изтича на 13 май.

Промените дават възможност на министъра на здравеопазването директно да разпорежда противоепидемичните мерки на територията на страната, както и да предвижда условията и редът за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли на територията на страната от други държави.

Здравният министър ще може да определя мерките общо за страната или за конкретен регион, ако това се налага.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици управляващите предлагат през учебната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас да не се провежда национално външно оценяване.

Проектът предвижда и промени в редица други нормативни актове. В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

Промените предвиждат и прецизиране на сроковете за социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ юристът Петър Славов изтъкна, че се правят промени в редица закони, които нямат отношение с извънредното положение, например в Закона за акцизите и данъчните складове. Адвокатът изрази притеснението си, че части от закона могат бъдат върнати от президента или дори да стигнат до Конституционния съд. По думите му промените в различните нормативни актове ще останат и след отмяната на извънредното положение, като например, възможността за безконтролно следене на гражданите през мобилните телефони. Цялото интервю с адвокат Петър Славов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!