Доналд Тръмп

Купуване на мълчанието на порноактриса, но и намеса в избори, подстрекателство, измама, изнасяне на секретни документи. Бившият американски президент Тръмп може да бъде обвинен в не само едно прегрешение.

Прокуратурата на Ню Йорк обвини бившия американски президент Доналд Тръмп в 34 случая на фалшифициране на бизнес документи. Според властите това е било направено, за да се прикрие злепоставяща информация и незаконни дейности преди и след президентските избори през 2016-а година.

Така Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото е заведен наказателен процес. 76-годишният обвиняем не се призна за виновен.

Не е само платеното мълчание на порноактриса

Настоящото дело е за купуването на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс и нарушаване на законите за финансиране на предизборните кампании. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може дори да бъде осъден ефективно на затвор. Сегашният съдебен процес може да бъде прелюдия към по-нататъшни и по-сериозни дела, коментира политологът Дейвид Дън от университета в Бирмингам. „Въпреки че това е първото дело, което се гледа в съда, в някои отношения то е най-малко сериозното и маргиналното“, казва той.

По-вероятно е Тръмп да бъде осъден на лишаване от свобода, ако се докаже, че се е опитал да отмени резултатите от вота в щата Джорджия и евентуално е подпомогнал безредиците от шести януари. Дън очаква в бъдеще да „видим още обвинителни актове“. Ето с какво биха могли да бъдат свързани те:

Опитът за намесата на изборите в Джорджия

„Намери ми 11 780 гласа“. Съществува дори запис на прословутия телефонен разговор, проведен от Тръмп с държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспергер след президентските избори от 2020-а година. Там Джо Байдън спечели президентската надпревара с минимална преднина, а държавният секретар е трябвало да преобърне нещата в полза на Тръмп. Сега прокуратурата разследва възможен заговор, свързан с изборни измами и намеса във вота. Т. нар. Голямо жури препоръча повдигането на няколко обвинения, а прокурорът ще реши как да продължи делото.

Щурмът на Капитолия

Шести януари 2021-а година се превърна в един от най-мрачните дни в историята на САЩ: тотици радикални привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, петима души загинаха. В края на 2022-а година разследващата комисия на Камарата на представителите представи окончателния си доклад. Той единодушно препоръча Министерство на правосъдието да разследва бившия президент по четири обвинения: възпрепятстване на официална процедура, заговор за измама на американското правителство, заговор за лъжливо изявление и подпомагане и подстрекаване на бунт.

Оттогава насам специалният следовател Джак Смит извършва по поръчка на Министерството на правосъдието проверка за отговорността, която Тръмп носи за кървавото нападение срещу Конгреса.

Секретните документи от Белия дом

При обиск през август 2022-а година Федералното бюро за разследване (ФБР) иззе множество правителствени документи. Те са били занесени от Тръмп в имението му при напускането на Белия дом. Сред тях има и документи с най-висока степен на секретност. В края на мандата си бившият президент е бил длъжен да ги предаде на Националния архив.

И тук отново следователят Смит е този, трябва да реши и дали Тръмп е нарушил три закона, като е взел и задържал неправомерно документите, укрил ги е незаконно и е възпрепятствал правосъдието. Бившият президент може да бъде подведен под отговорност и по Закона за шпионажа, в който са предвидени строги изисквания за съхранението на правителствени документи.

Империята за недвижими имоти в Ню Йорк

В Ню Йорк – родния град на бившия президент – цялото семейство Тръмп е изправено на подсъдимата скамейка: самият той, трите му най-големи деца Доналд-младши, Иванка и Ерик и семейната холдингова компания Trump Organization са обвинени в многобройни финансови измами.

Това е гражданско дело и Тръмп и децата му не са заплашени от наказателна присъда. Въпреки това те могат да бъдат осъдени да платят сериозната глоба от 250 милиона долара.

Освен това главният прокурор на щата Ню Йорк разследва Тръмп, че години наред е мамил държавната хазна, банките и застрахователните компании. През януари компанията му вече беше осъдена да плати 1,6 милиона долара за укриване на данъци.

Обвинения в сексуално насилие

В миналото няколко жени са обвинявали Доналд Тръмп в сексуално посегателство и насилие, но журналистката Е. Джийн Карол се обърна и към съда заради предполагаемо изнасилване от бившия президент през 90-те години на миналия век. Тръмп категорично отрича това, а Карол, която сега е на 79 години, го съди и за клевета. Доналд Тръмп беше разпитан за случая през октомври 2022-а година. Предстои решение дали по този казус той може да се възползва от правото си на имунитет.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук