Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че е имало напрежение около поста на правосъдния министър Мария Павлова заради спорния проект за уседналост на избори.

Той направи коментара пред журналисти по повод публикация на в. „24 часа“, в която се съобщава, че Павлова е заявила, че целият политически кабинет на министерството ще подаде оставка, ако от президентството продължават да настояват оттегления законопроект за бъде публикуван пак.

Според изданието от началото на седмицата от кабинета на Румен Радев няколко пъти искали от Павлова проектът отново да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Това вече е минала история. Имало е известно напрежение. Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред. Така, че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше допреди 24 часа, но вече няма никакъв проблем, заяви проф. Герджиков пред БНТ.

На въпрос ще се публикуват ли отново тези документи, премиерът отговори:

Трябва да питате Мария Павлова. Тя е министър, тя отговаря за своето министерство, аз отговарям за правителството.

От прессекретариата на президента отказаха всякакъв коментар, а от МП заявиха, че за тях темата е затворена.

Проектът предвиждаше промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, като най-спорни бяха тези в кодекса, предвиждащи изискване за уседналост за парламентарните и президентските избори. Това би означавало българите в чужбина да могат да гласуват само ако са били в България през последните 3 месеца.

Само ден след публикуването му, от МП го свалиха и уволниха чиновник, с мотива, че го е публикувал умишлено, въпреки че точно тези текстове не са били съгласувани с Павлова. Първоначалният вариант изключвал изискване за уседналост за българите, живеещи в страни от ЕС. Натискът от президентството в последните дни бил законопроектът да бъде публикуван отново, но вече с това допълнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук