ЕЦБ

Банките, които желаят да се преместят в Еврозоната в след Брекзит, ще трябва да изчакат поне шест месеца за лиценз, но процесът може да отнеме и една година.

Това разяснение даде Европейската централна банка в официален документ, третиращ дейността на финансовите институции след Брекзит. С оглед на сроковете, банките трябва да направят подходящото планиране, за да бъдат сигурни, че ще получат навреме необходимия докумет, предупреждава.

Очаква се десетки банки да решат да премесят част операциите си от Великобритания  в Еврозоната, за да имат гаранции, че ще продължат да обслужват клиентите си в ЕС, след като Обединеното кралство официално напусне блока.От подобни релокации ще бъдат облагодетелствани най-­вече Франкфурт, Париж, Дъблин и Люксембург.

Базираните във Великобритания банки са изложени на натиск  да се преместят по­бързо, въпреки че Брекзит трябвало реално да приключи през март 2019­-та година. В зависимост от крайното споразумение между властите в Брюксел и Лондон, съществува опасност те да загубят правоспособността си да работят в Европейския съюз.

ЕЦБ отбелязва, че е „напълно неутрална“ за местоположението в Еврозоната, което ще изберат британските банки. Тя обаче подчерта, че всичките нови банкови операции трябва да бъде реални, с адекватно местно управление и управление на риска, както и че ЕЦБ трябва да има контрол върху финансовия баланс и върху всички банкови експозиции. Няма да бъде приемливо създаването на фиктивни фирми, се отбелязва в документа на централната банка.

В отстъпка към банките, ЕЦБ заяви, че ще позволи при тяхното разширяване или миграция от Великобритания да бъдат използвани вътрешни модели на риска, които все още не са одобрени, като това ще е валидно за ограничен период от време.

Тези модели на риска обаче ще трябва да бъдат одобрени от британския банков надзорен орган, като в същото време банки ще трябва да се обърнат и към ЕЦБ, за да получат и нейното одобрение. В заключение Европейската централна банка обяви, че ще проведе на 4­ти май във Франкфурт технически семинар за банките, за да предостави допълнителна информация за това какво се очаква от тях от оторизираните органи в еврозоната

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук