В навечерието на доклада на Европейската комисия, който критикува България, Кипър и Малта, че издават гражданство на инвеститори в страната, българското правосъдно министерство предлага промени в Закона за българското гражданство, чрез които да отпадне тази възможност.

Ведомството иска да се прецизират изискванията към кандидатите, които получават гражданство.

Някои от тях са задължително владеене на български език, както и предоставянето на доказателства за наличието на работа и доходи в страната.

Промените са изготвени от специална работна група и предлагат мерки за дисциплиниране на сроковете в рамките на процедурата за предоставяне на българско гражданство, и електронизация на част от нея.

От Министерството на правосъдието специално подчертават, че подготвените проектопромени предвиждат и мерки за засилване на контрола и предотвратяване на възможността за злоупотреби в процедурата по предоставяне на българско гражданство.

Припомняме, че в сряда ЕК ще публикува доклад, в който предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

В проектодоклада пише, че Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро.

Това обаче не е практика само в България, Малта и Кипър. Напротив, проверка на ДЕБАТИ.БГ показва, че в почти половината страни от ЕС има подобни възможности. Подробностите може да прочетете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!