Бисер Петков
на снимката: социалният министър Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков коментира разследването на МВР, прокуратурата и НОИ за фалшиви ТЕЛК решения.

„Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното прилагане”, коментира днес министърът.

Според него, действията на прокуратурата ще „действат дисциплиниращо на всеки, който се опитва да изкара пари“ от подобна схема.

Социалният министър припомни, че още през 2017 година е предложил да бъде променено законодателството, с което да се въведе нова „експертиза за работоспособност“, но идеята му не е получила политическа подкрепа, както и подкрепа от страна на организациите на хората с увреждания.

На пресконференцията днес, Петков представи и актуална информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания.

За периода 1-21 януари 50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за получаване на месечна финансова подкрепа,

От 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна помощ.

Финансовата подкрепа ще замени досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%.

Размерът на месечната финансова подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя спрямо линията на бедност в България, която за 2019 година е 348 лв. и се актуализира ежегодно.

Заявление трябва да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за социална интеграция, уточни министър Петков.

За да получат новата финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г., тези хора трябва да подадат заявление по образец в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Заповедта за отпускане на месечна финансова подкрепа се издава в срок до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите.

 „В най-лошия случай размерът на подкрепата ще се запази, а в най-добрия – ще се увеличи“, подчерта още социалният министър.

Финансовата подкрепа се изплаща от АСП до края на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Помощта за януари ще се плати през февруари. Плащането се извършва по избран от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!