иван гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. Заради фалшиви ТЕЛК решения в Силистра предстои да бъдат повдигнати обвинения. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

На територията на цялата страна са извършени проверки и са образувани досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове. В определени региони на страната процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%.

Разследващите са свели сведения от над 200 лица до настоящия момент. Около 70% от лицата, които се разпитват не знаят от какво са болни. Това обаче може да е резултат и от лошата информираност на пациентите у нас. Гешев се е усъмнил в хората, които получават инвалидни пенсии, но не знаят какви документи за ТЕЛК се изискват и дали са били хоспитализирани. В Силистра има населени места, където се създава впечатление, че целите села са с инвалидни пенсии. „Това не е така, но около 1/3 е така“, заявил още Иван Гешев. Зам.-главният прокурор съобщи, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-овете в Силистра е и бивш кмет на населено място. Оказва се, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,5 млрд. лева, безплатни винетки, безплатни дърва и какво ли още не, продължи Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!