Къщата на поета Пейо Яворов е обявена отново за публична продан. Имотът, в който поетът е живял със съпругата си Лора, се намира на ул. „Г. Раковски“ 136 в столицата. Емблематичната сграда е обявена за малко под 1,5 млн. лв.

Яворовата къща е обявена на търг от частния съдебен изпълнител Мирослав Колчев. На предишния търг през ноември не се яви нито един кандидат.

Столична община прояви интерес към имота, който е паметник на културата и дори заяви недвусмислено, че ще го закупи. В навечерието на търга обаче обяви, че се оттегля. В социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че придобиването на сградата е рисково и крие опасност от нови съдебни дела, и нови задължения. Според написаното от Фандъкова през ноември около  имота има редица проблеми, сред които неуточнен съдебен спор за задълженията на собственика, вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

Поетът Пейо Яворов е живял в нея от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. През 1963 г. тя става музей и в нея се съхраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!