На снимката: Юлия и Сергей Скрипал
На снимката: Юлия и Сергей Скрипал

Европейският съюз налага санкции на деветима граждани и една организация заради разпространение на химически оръжия.

В списъка влизат двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и негов заместник.

Според Съветът на ЕС те са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество през март миналата година – случая с отравянето на разузнавача Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Санкции ще бъдат въведени срещу сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

Наложени са забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите.

Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка. Решението излиза още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

На брифинг днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци.

Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда.

„Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия”, поясни Могерини.

Последва незабавна реакция от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде негативна оценка за намерението на ЕС да наложи санкции, по-специално във връзка със „случая Скрипал”.

В отговор въпрос за санкциите срещу неколцина души, включително двамата руснаци, обвинени за отравянето на Скрипал – Александър Петров и Руслан Боширов, говорителят на Кремъл даде стандартното обяснение, че „те са заподозрени без основания, досега не са прозвучали никакви доказателства“.

И добави:

„Всички сме запознати с комплекта прочути вече снимки на тези двама граждани във Великобритания. Не знаем да има по-съществени и по-конкретни доказателства, затова имаме негативно отношение към подобни решения“, обясни Песков.

Британските власти твърдят, че бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са отровени с бойния нервнопаралитичен газ „Новичок“ на 4 март в Солсбъри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук