Тереза Мей се е отказала от идеята си да обсъжда нови планове за Брекзит с останалите британски партии. Снощи тя проведе заседание с министрите от кабинета си и общото мнение е било, че вероятността патовата ситуация да бъде решене чрез междупартийни преговори е малка, пише „Блумбърг“.

Днес Мей ще направи обръщение пред Камарата на общините (Долната камара на парламента). За премиера това ще е четвъртата поява в камарата за осем дни. Причината е, че миналата седмица британските депутати решително отхвърлиха споразумението за Брекзит, договорено с Брюксел, а на следващия ден правителството оцеля след вот на недоверие. Оттогава Мей покани народните представители от всички британски партии да се включват в обсъждането на алтернативните пътища към излизането на Великобритания от ЕС. Вчера министърът на търговята Лиам Фокс заяви пред пред Би Би Си, че Брекзит не трябва да се превръща в заложник на различните настроения в парламента. Фокс, който е поддръжник на напускането на ЕС предупреди, че засега споразумението на Мей е най-добрата основа за преговори с ЕС.

Според източници, участвали в разговора снощи, Тереза Мей трябва да насочи усилията си към Брюксел и да промени най-спорната точна в споразумението за Брекзит – тази за невъвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Именно този текст от сделката с Брюксел накара трима от министрите на Мей в средата на ноември миналата година да подадат оставки. Според тях решението да не се въвежда твърда граница между двете Ирландии би довело до това ЕС да третира Северна Ирландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, като своя страна членка. Това от своя страна пък би подкопало суверенитета на кралството.  Основният проблем обаче е, че ЕС многократно заяви, че няма предоговаря нищо от споразумението за Брекзит, по чието съдържание постигането на консенсус отне 18 месеца. Позицията на Мей да се откаже да обсъжда с британските депутати как да се реши патовата ситуация по приемането на сделката с Брюксел и да премине към настъпление спрямо ЕС е лоша новина за инвеститорите, които се надяваха междупартийните преговори все пак да доведат до запазване на близки отношения между Великобритания и ЕС и след Брекзит.

Заради противопоставянето си с депутатите Мей рискува да загуби контрол върху ситуацията. Група народни представители обяви, че днес планира да представи законови промени, които предвиждат да задължат британския премиер да предоговори споразумението с Брюксел и дори да отложи напускането на Блока, което засега е насрочено за 29 март тази година. В тази посока се изказа (на 18 януати, петък) и бившият министър по Брекзит Борис Джонсън, цитиран от „Ройтерс“. Той каза също, че цената на излизането на Великобритания от общността може да стигне до 39 млрд.паунда и призова за нова сделка, която да отразява обещаното през 2017 от Тереза Мей в Лондон, когато тя заяви, че страната трябва да напусне общия пазар на ЕС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук