На снимката: британският премиер Борис Джонсън

Обединеното кралство трябва да договори промени в предпазното споразумение за избягване на твърда граница с Ирлания, като ограничи действието му във времето и установи механизъм за прекратяването му.

Това каза каза бившият външен министър Борис Джонсън, цитиран от „Ройтерс“. „Предложението трябва да се огледа внимателно. В него трябва ясно да е посочено, че Обединеното кралство може да го прекрати“, допълни той. На въпрос дали предпазният механизъм трябва да бъде премахнат от сделката, той не даде категоричен отговор. Очевидно Джонсън смекчава позицията си по сделката на Мей, на фона на предишно свое изявление, когато призова британския министър-председател да премахне изцяло предпазната клауза.

Коментарите на Джонсън идват, след като Тереза Мей отхвърли идеята за оставане в митническия съюз (на ЕС), с което попари надеждите на проевропейски настроените, че може да промени курса на Брекзит, за да спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Миналата седмица лидерът й Джереми Корбин изложи условията, при които ще призове съпартийците си да подкрепи сделката на Мей в парламента. На първо място сред тях беше искането за оставане в митническия съюз.

В отговор обаче офисът на Мей, показа, че няма интерес да извърши обратен завой по сделката за Брекзит. Вероятно защото ако Мей изключи възможността Великобритания самостоятелно са сключи търговски сделки със света, рискува да разцепи и без това разтърсваната от разногласия Консервативна партия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук