“Ирак не е бойно поле за други държави“, заяви пред журналисти министър-председателят на близкоизточната страна Абел Абдул Махди. Изказването му дойде в отговор на американския президент Доналд Тръмп, който каза, че за САЩ е важно да запази присъствието си в Ирак, за да може да държи Иран под око.

Коментарите на Тръмп бяха посрещнати остро от Ирак. По време на пресконференцията Махди подчерта, че отказва територията на Ирак да бъде използвана за удари срещу други страни.

„Твърди се, че мисията на американските войски е да атакуват съседни на Ирак страни като Иран. Подобна идея е неприемлива за нас – иракската конституция не позволява това. Ирак не е бойно поле за други страни,“ подчерта Махди.Това не е единственият сблъсък между САЩ и Ирак, който се наблюдава в последно време.

Сигурността в Северен Ирак постепенно се подобри след победата срещу екстремистките групировки. Но видео, заснето наскоро показва американски военнослужещи от контингента в Ирак, в района на сирийския град Мосул. Според очевидци, американските военни се опитали да преминат контролно-пропускателен пункт, когато били спрени от иракската милиция „Народни сили за мобилизация“ (PMF). В крайна сметка, американците се връщат, но видеото по-късно беше пуснато от PMF , които определиха случилото се като „провокация“. Групивовката изигра важна роля в борбата на Ирак срещу екстремистите и участва  в защитата на Западен и Северен Ирак, като следи основно за незаконно преминаване в пограничните райони. Поради връзките на PMF с Иран, милицията има напрегнати отношения със САЩ. Някои анализатори смятат, че инцидентът е тест, извършен от САЩ, като целта на Вашингтон е да засили влиянието си в Ирак, включително като оставят свои войски в страната. Анализатори предупреждават, че тъй като силите в Северен Ирак са много разнородни, може да се стигне до дестабилизация,  ако САЩ отново изпратят сухопътни войски.“Това е политически инцидент. Политическите сили в страната искат Съветът за сигурност на ООН да изведе международната коалиция от Ирак,“ каза Саид Ал Джаяши, иракски експерт по сигурността. Разследванто на инцидента продължава, на фона на затихването му, с посредничеството на иракските сили за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук