Майк Помпео, Виктор Орбан
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Унгария с надеждата, че икономическите и отбранителните стимули ще разубедят премиера Виктор Орбан да не се приближи твърде много до Русия.

Помпео е на път да се срещне с Орбан по време на еднодневния си престой в Будапеща, откъдето ще замине за Словакия, друг съюзник в НАТО.

Фокусът на пътуването на Помпео в Европа е организирана от САЩ конференция за Близкия изток в Полша по-късно тази седмица, чието значение понамаля,тъй катоевропейските съюзници бяха притеснени да популяризират яростната линия на президента Доналд Тръмп към Иран.

Орбан е един от малкото европейски лидери, които похвалиха Тръмп, споделяйки антипатията на президента за мигрантите и вярата му в насърчаването на християнска културна идентичност.

Докато предишният президент Барак Обама беше хладен към Орбан, администрацията на Тръмп предприе обратното.

Американски представители заявиха, че Помпео ще обсъди начини за увеличаване на отбранителното и икономическото сътрудничество с Унгария.

Докато Унгария е обвързана със САЩ по линия на НАТО, американски представители се стремят към прогрес по споразумение за двустранно военно сътрудничество, което би позволило на американски сили свободно да се придвижват в страната.

Подобно споразумение може да се окаже противоречиво, ако Унгария е сцена за военна операция на САЩ. И със сигурност ще раздразни президента Владимир Путин, който смята Орбан за най-близкия си приятел в Европейския съюз.

Путин посети Будапеща два пъти миналата година, като Орбан го посрещна в разрез с усилията на Запада да го изолира от подкрепата на Москва за сепаратистки бунтовници в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г.

Съединените щати също изразиха притеснения относно нарастващите отношения на Унгария с Китай, включително споразумение за телекомуникационния гигант Хуауей да разработи мобилните мрежи от пето поколение в страната.

Унгария заяви, че няма планове да преразгледа решението за възлагане на договора за 5G мрежи на Хуауей.

Сред темите за разговор в Будапеща на Помпео ще бъдат също така разширяване на обмена между САЩ и Унгария за укрепване на унгарските независими медии и способността на правоприлагащите органи да се справят с корупцията.

САЩ изразиха тревога по отношение на посоката, в която Унгария се насочи в тези области наскоро, включително и решението от миналата година да се върнат на Москва двама руски търговци на оръжие, вместо да ги екстрадират, за да бъдат обвинени в САЩ.

А престижният Централноевропейски университет миналата година премести своите ключови програми от Унгария, след като правителството – отхвърляйки директните призиви от посланика на САЩ – след действията на властите към образователните институции, считани за чужди.

Университетът е основан от Джордж Сорос.

Йорг Форбирг, експерт по Централна Европа в Джърман Маршал Фонд изрази съмнение, че администрацията на Тръмп ще съумее да промени Орбан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!