Мишел Барние, Брекзит, преходен период
на снимката: главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че Брюксел няма да промени споразумението за Брекзит, договорено с Великобритания, и самият той не е оптимист, че може да се избегне твърд Брекзит.

Политикът поясни, че най-спорният елемент от договора, т. нар. „механизъм за предпазна клауза“, който цели да запази отворена границата със Северна Ирландия при всички обстоятелства, трябва да остане.

Британският премиер Борис Джонсън, който встъпи в длъжност миналия месец, поиска клаузата да бъде премахната, за да може да бъде постигната нова сделка преди крайния срок, в който Лондон трябва да излезе от ЕС – 31 октомври.

Джонсън поясни, че бил окуражен да поиска премахване на предпазната клауза след неотдавнашните си срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които са намекнали, че са отворени към алтернативни решения.

Според вестник „Сънди Телеграф“, главният преговарящ на ЕС е подчертал, че Брюксел е убеден „след интензивните разговори с държавите-членки на ЕС, че е необходимо да се гарантира интегритета на единния пазар на ЕС, а границата между република Ирландия и Северна Ирландия да остане напълно отворена“.

„Предпазната клауза е максималната гъвкавост, която ЕС може да предложи на държава, която не е член… Не съм оптимист, че може да бъде избегнато напускане без сделка, но оставам решен да проуча всички опции, които британското правителство предложи и са съвместими със споразумението за напускане“, каза още Мишел Барние.

Главният преговарящ на ЕС също заяви, че обсъждане на евентуални алтернативи на предпазната клауза не могат да започнат, докато Лондон не одобри споразумението, договорено с предишния премиер Тереза Мей. Досега то беше отхвърлено три пъти от парламента, което доведе до забавяне на Брекзит до 31 октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук